Medúzy na plážach Stredozemného mora môžu byť aj na úžitok, tvrdia vedci

Od polovice júna sú na plážach Azúrového pobrežia i Korziky vidieť fialové medúzy, ktorých popŕhlenie je nesmierne bolestivé. Predstava, že sa ich dá zbaviť, je klamná. Medúzy sú na planéte 600 miliónov rokov a boli medzi jej prvými obyvateľmi. A nie sú len na to, aby trápili plavcov, píše agentúra AFP.

29.07.2022 06:00
V-meduza Foto:
debata

Tanierovky svietivé možno nájsť vo všetkých častiach Stredozemného mora. Až 98 percent ich tela tvorí voda, nemajú mozog, môžu plávať a vznášať sa, ale nedokážu vzdorovať morským prúdom. Sú súčasťou zooplanktónu a po celý rok sú prítomné v stredomorskom prúdení, pričom majú tendenciu držať sa pri pobreží, kam ich nesú prúdy z juhu, povedal Fabien Lombard z oceánografického strediska vo Villefranche-sur-Mer.

V korzickom Ajacciu ich sú tisíce. Medzi tými, ktorým tanierovka vstrekla jed, bol taliansky plavec Simone Martini. „Tieto slepé tvory bodajú do všetkého, čoho sa dotknú, aby zistili, či to nie je na jedenie. Aby svoju korisť znehybnili, vstrekujú do nej neurotoxíny a tráviace enzýmy,“ povedal Lombard.

chemia Čítajte aj Chemikálie v podobe masti dokážu liečiť rany rýchlejšie ako antibiotiká

Bolesti sa bráni každý po svojom. „Upokojovať to močom je nanič a najmä sa to nesmie škrabať, umývať morskou vodou a snažiť sa žihľavku odstrániť mokrým pieskom,“ povedal Lombard. Podľa správy Medzivládnej skupiny odborníkov o zmenách klímy OSN (GIEC) z roku 2019 je medúz toľko, že to môže dospieť až k „zgélovateniu“ oceánov.

Vedecký svet sa ale nezhoduje. Podľa Lombarda sa nedá povedať, že je medúz viac. V 80. a 90. rokoch sa vo Villefranche-sur-Mer striedali obdobia s veľkým výskytom medúz a bez nich. Tentoraz sú tu 25 rokov bez prestávky. Korzická odborníčka Lovina Fullgrabeová sa prikláňa k hypotéze, podľa ktorej väčší výskyt medúz súvisí s nadmerným lovením ich prirodzených nepriateľov – tuniakov a korytnačiek.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) roku 2013 odporučila bojovať s premnožením medúz ich konzumáciou. Lombard je ale proti tomu, aby sa riešil iba „symptóm nerovnováhy v moriach“, a nie jeho príčina, ktorou je znižovanie stavu rýb.

V-zahrada Čítajte aj Záhradníčenie môže zlepšiť duševné zdravie. Aj začiatočníkom

Medúzy pomohli k niekoľkým vedeckým objavom. Nobelova cena za lekárstvo bola roku 1913 udelená za výskum vplyvu jedu druhu príbuzného medúzam. Podarilo sa vďaka nemu pochopiť princíp anafylaktického šoku, teda neprimerane silnej imunitnej reakcie na neškodný alergén. Jed u ľudí, ktorí mu už boli vystavení, imunitu oslabil, nie posilnil. „Bola to vtedy revolúcia, dovtedy sa verilo, že čím viac sme niečomu vystavení, tým menej sme na to potom citliví,“ povedal Lombard.

Nobelova cena za chémiu v roku 2008 bola udelená za objav o schopnosti niektorých medúz svietiť v tme vďaka určitému proteínu. Vo svojej práci to využili mnohí biochemici, biológovia a lekári, a to najmä pri výskume nádorov alebo Alzheimerovej choroby. „Bola to revolúcia v bunkovej biológii, pretože to umožnilo doslova rozsvietiť aktivované bunky a sledovať, ako fungujú,“ povedal Lombard.

V-sol Čítajte aj Dosáľanie jedál oberá ľudí o roky života

NASA poslala medúzy do vesmíru na palubách vesmírnych lodí na štúdium ich reprodukcie v stave beztiaže. Európska únia roku 2017 začala projekt s názvom GoJelly, aby sa zistilo, či je možné medúzy využiť v potravinárstve, kozmetike, pri hnojení a ochrane proti znečisteniu.

Medúzy majú veľký potenciál – okrem toho, že sú potravou rýb, sú tiež dobrým hnojivom a stabilizátorom pôdnej vlhkosti, čo sa využíva pri pestovaní vína v departemente Landes, ryže v Číne alebo bazalky v Mexiku. V Izraeli kolagén z medúz využívajú v kozmetike, dávajú ho do plienkových nohavičiek alebo do dámskych vložiek. V Rusku sa pridáva do betónu pri stavbách, ktoré majú odolať zemetraseniu. Za najsľubnejšie využitie Lombard považuje fakt, že v hliene medúz je molekula, ktorá dokáže podporiť rast ľudskej chrupavky.

debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #medúza #Azúrové pobrežie #popŕhlenie