V ľadovci na vrchu Marmolada sa dva týždne po nešťastí objavila ďalšia puklina

V ľadovci na talianskom vrchu Marmolada sa objavila ďalšia hlboká puklina. Na vine sú zrejme vysoké teploty, ktoré v oblasti teraz panujú, informovala agentúra APA.

18.07.2022 08:02
Marmolada Foto: ,
debata

Odborníci k leteckej kontrole ľadovca na Marmolade pristúpili po tom, ako ich prevádzkovateľ jednej z miestnych horských chát upozornil, že začul hlasnú ranu vychádzajúcu z pravej strany masívu. Letecké snímky ukázali, že na ľadovci je nová puklina, a to asi 200 metrov široká. Ľadovec sledujú aj pomocou lasera a interferometra, s ktorého pomocou je možné merať zmeny vzdialeností.

Oblasť Marmolady je od tragédie z 3. júla pre turistov uzavretá. Polícia v sobotu podľa talianskej tlače dokončila priraďovanie jednotlivých nájdených častí tiel k jedenástim obetiam nešťastia. Teraz ich tak môžu prevziať rodiny a pochovať ich.

„Niektoré rodiny tiež už dostali veci a časti vybavenia, ktoré patrili ich blízkym a záchranné tímy ich našli počas pátrania,“ uviedla vo vyhlásení talianska polícia.

Počas súčasnej vlny horúčav, s ktorou sa okrem Talianska stretávajú aj ďalšie krajiny južnej a západnej Európy, stúpajú teploty aj vysoko v horách. Agentúra APA upozornila, že napríklad na horskej chate Capanna Regina Margherita v masíve Monte Rosa, ktorá stojí vo výške 4554 metrov nad morom, namerali meteorológovia dnes 4,9 stupňa Celzia.

V sobotu to bolo 3,1 stupňa. Tieto vysoké teploty síce nie sú rekordné, podľa odborníkov ale na tomto mieste také teplo nepanovalo ešte nikdy tak dlho ako tento rok. V masíve Gran Paradiso namerali v nedeľu vo výške 3272 metrov nad morom dokonca 11,5 stupňa.

Vedci v súvislosti s tragédiou na Marmolade varovali, že sa predtým stabilné ľadovce kvôli klimatickým zmenám stávajú nepredvídateľnými.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #globálne otepľovanie #Marmolada #puklina