Zmena klímy je podľa vedcov príčinou tohtoročných horúčav a záplav

Extrémne počasie - od nadpriemerných vĺn horúčav po nezvyčajne silné lejaky - spôsobilo v tomto roku dramatické zmeny po celom svete.

20.07.2022 10:00
zmena klimy  klimaticka zmena  klima Foto:
debata (5)

Vplyvom extrémneho počasia zahynuli tisíce ľudí a ďalšie milióny museli opustiť svoje domovy. Vedci tvrdia, že mnohé z tohtoročných katastrof možno priradiť k dôsledkom zmeny klímy, informovala agentúra Reuters. V posledných troch mesiacoch monzúnové dažde spôsobili katastrofálne záplavy v Bangladéši a vlny horúčav sužovali časti južnej Ázie a Európy. Dlhotrvajúce sucho medzitým uvrhlo milióny ľudí vo východnej Afrike na pokraj hladomoru.

Tím klimatológov zverejnil svoje poznatky v časopise Environmental Research: Climate. Vedci podrobne skúmali, akú rolu vlastne zohrala zmena klímy v jednotlivých udalostiach posledných dvoch desaťročí.

Výsledky podľa nich potvrdzujú dlhodobé varovanie, že globálne otepľovanie zmení svet, ako ho poznáme.

Marmolada Čítajte aj V ľadovci na vrchu Marmolada sa dva týždne po nešťastí objavila ďalšia puklina

„V prípade vĺn horúčav a extrémnych zrážok sme zistili, že oveľa lepšie rozumieme tomu, ako sa mení intenzita týchto javov v dôsledku zmeny klímy,“ uviedol spoluautor štúdie Luke Harrington, klimatológ z Victorinej univerzity vo Wellingtone. Oveľa menej ale vedia odborníci o tom, ako globálne otepľovanie ovplyvňuje napríklad lesné požiare a sucho. Chýbajúce dáta z mnohých chudobnejších krajín totiž odborníkom sťažujú pochopenie toho, čo sa v oných regiónoch deje, uviedla spoluautorka Friederike Ottová, klimatologička, ktorá je jednou z vedúcich medzinárodného výskumu World Weather Attribution (WWA).

„V podstate všetky horúčavy na celom svete sú intenzívnejšie a pravdepodobnejšie v dôsledku zmeny klímy,“ uviedol spoluautor štúdie Ben Clarke, odborník na životné prostredie z Oxfordskej univerzity. Všeobecne možno podľa WWA povedať, že vlna horúčav, pri ktorej bola predtým pravdepodobnosť výskytu jedna k desiatim, je teraz takmer trikrát pravdepodobnejšia. Najvyššia teplota, ktorú také vlny dosahujú, je navyše o približne jeden stupeň vyššia, ako by to bolo za normálnych podmienok.

Napríklad aprílové horúčavy, pri ktorých teplota v Indii a Pakistane vystúpila nad 50 stupňov Celzia, boli podľa WWA 30-krát pravdepodobnejšie práve v dôsledku zmeny klímy. Aj júnové teploty, zaznamenané na severnej pologuli, od Európy po Spojené štáty, zdôrazňujú to, čo ukazuje štúdia. „Častosť vĺn horúčav sa zvýšila,“ povedala Ottová.

V-waterloo Čítajte aj Archeológovia v Belgicku objavili pozostatky vojakov, ktorí padli v bitke pri Waterloo

Nedávno došlo v Číne k rozsiahlym záplavám v dôsledku silných dažďov. V rovnakom čase bol Bangladéš zasiahnutý záplavami, ktoré vyvolali výdatné monzúnové dažde. Prívalové dažde sú všeobecne čoraz častejšie a intenzívnejšie. Je to tak preto, že teplejší vzduch zadržiava viac vlhkosti, takže búrkové mraky sú ťažšie v momente, keď sa pretrhnú.

Vedcom sa však nedarí zistiť, ako zmena klímy priamo ovplyvňuje sucho. Podľa štúdie sú vyššie teploty na západe USA spôsobené rýchlejším topením snehovej pokrývky, zatiaľ čo suchá vo východnej Afrike zatiaľ neboli priamo spojené so zmenou klímy. Menej zrážok v jarnom období dažďov ale súvisí s teplejšími vodami v Indickom oceáne. Kvôli nim začne pršať nad oceánom ešte predtým, než mraky stihnú doraziť k Africkému rohu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #klima #záplavy #globálne otepľovanie #zmena klímy