The New York Times: Prečo sú vlny horúčav v Európe stále častejšie?

Francúzsko pred dvoma mesiacmi zažilo najteplejší máj v histórii, v niektorých mestách boli namerané rekordné hodnoty. Minulý mesiac ju opäť zasiahla jarná vlna horúčav, ktorá postihla aj Španielsko, Taliansko a ďalšie krajiny.

19.07.2022 13:29
zmena klimy  klimaticka zmena  klima Foto:
debata (2)

Tento mesiac potom extrémne vysoké teploty registrovalo Poľsko a ďalšie časti východnej Európy. Teraz teploty v celej Európe opäť stúpajú a od Španielska až po Britské ostrovy dosahujú rekordné hodnoty alebo sa k nim blížia a šíria sa ďalej na východ. V mnohých krajinách zúria lesné požiare a veľkú časť kontinentu sužuje dlhotrvajúce sucho. A do konca leta zostávajú ešte dva mesiace, píše denník The New York Times (NYT).

Vedci tvrdia, že pretrvávajúce extrémne horúčavy už tento rok zodpovedajú určitému trendu. Vlny horúčav v Európe podľa nich pribúdajú čo do početnosti a intenzity rýchlejšie ako takmer v ktorejkoľvek inej časti planéty, vrátane západnej časti Spojených štátov.

Horúčavy / Teplota/ Teplomer / Čítajte aj Vo Walese padol teplotný rekord, opaľovací krém potrebujú aj ošípané

Globálne otepľovanie zohráva úlohu, rovnako ako v prípade vĺn horúčav po celom svete, pretože teploty sú v priemere asi o 1,1 stupňa Celzia vyššie ako na konci 19. storočia, než sa rozšírili emisie oxidu uhličitého a ďalších plynov, ktoré teplo zadržiavajú. Okrem toho však existujú aj ďalšie faktory, z ktorých niektoré sa týkajú atmosférickej cirkulácie vzduchu a oceánov, ktoré môžu spôsobiť, že sa Európa stane ohniskom vĺn horúčav.

Žiadne dve vlny horúčav nie sú úplne rovnaké. Súčasné spaľujúce teploty, ktoré v pondelok zasiahli Anglicko a Wales, boli čiastočne spôsobené oblasťou nízkeho tlaku vzduchu vo vyšších hladinách, ktorá sa už niekoľko dní zdržiava pri pobreží Portugalska.

Oblasti nízkeho tlaku majú tendenciu priťahovať vzduch smerom k sebe. V tomto prípade zóna nízkeho tlaku neustále priťahuje vzduch zo severnej Afriky smerom k sebe a do Európy. „Pumpuje horúci vzduch na sever,“ povedal Kai Kornhuber, výskumný pracovník zo zemského laboratória Lamonta-Dohertyho, ktoré je súčasťou Kolumbijskej univerzity.

dieta v aute Čítajte aj Dieťaťu v zatvorenom aute ide po 15 minútach o život

Kornhuber sa podieľal na štúdii publikovanej tento mesiac, ktorá zistila, že vĺn horúčav v Európe v posledných štyridsiatich rokoch pribudlo, a ktorá tento nárast čiastočne spojila so zmenami v tryskovom prúdení. Výskumníci zistili, že k mnohým vlnám horúčav v Európe dochádza v čase, keď sa tryskové prúdenie dočasne rozdelí na dve časti a medzi oboma vetvami zostane oblasť slabých vetrov a vysokého tlaku vzduchu, ktorá je priaznivá pre hromadenie extrémneho horúčavy.

Efi Rousiová, vedúca pracovníčka Postupimského inštitútu pre výskum klímy v Nemecku a hlavná autorka štúdie, uviedla, že súčasná vlna horúčav zrejme súvisí s týmito prípadmi „dvojitého prúdenia“, ktoré podľa nej nad Európou trvá už dva týždne. To podľa Rousiovej mohlo viesť k vytvoreniu odrezanej tlakovej níže, a tiež k oblasti slabých vetrov nad Európou, ktorá umožnila dlhé trvanie horúčav.

Môžu existovať aj ďalšie dôvody, prečo sa v Európe objavuje viac dlhšie trvajúcich vĺn horúčav, aj keď niektoré z nich sú v súčasnosti predmetom vedeckých diskusií. Prirodzená premenlivosť klímy môže sťažovať vyčlenenie konkrétnych vplyvov, povedala Rousiová.

V-sol Čítajte aj Dosáľanie jedál oberá ľudí o roky života

Kornhuber uviedol, že určitú úlohu môže hrať otepľovanie v Arktíde, ktoré prebieha oveľa rýchlejšie ako v iných častiach sveta. S rýchlejším otepľovaním Arktídy sa znižuje teplotný rozdiel medzi ňou a rovníkom. To vedie k poklesu letných vetrov, čo má za následok, že sa poveternostné systémy dlhšie udržia.

Existujú tiež náznaky, že zmeny v jednom z hlavných svetových oceánskych prúdov – v takzvanej Atlantickej južnej cirkulácii (AMOC) – môžu ovplyvniť európsku klímu. Rousiová v minulom roku publikovala článok, ktorý pomocou počítačových simulácií ukázal, že oslabenie tohto prúdu v dôsledku otepľovania sveta spôsobí zmeny v atmosférickej cirkulácii vzduchu a povedie k suchším letám v Európe.

Rovnako ako v iných častiach sveta môže vlna horúčav v Európe zvýšiť pravdepodobnosť výskytu ďalších vysokých teplôt v rovnakej oblasti, pretože vysušuje pôdu.

Pokiaľ je v pôde určitá vlhkosť, časť slnečnej energie sa spotrebuje na odparovanie vody, čo vedie k miernemu ochladeniu. Keď však jedna vlna horúčav zlikviduje takmer všetku pôdnu vlhkosť, pri príchode ďalšej vlny horúceho vzduchu už sa z pôdy odparuje len málo. Viac slnečnej energie tak spáli povrch a zvýši teplo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #rekordy #mestá #Európa #teplotné rekordy