Video: Mrožica Freya trávi leto vo fjorde, teší tým Nórov. A občas poškodí nejaký čln

Šesťstokilogramovú mrožiu samicu Freyu už videli pri Británii, Dánsku i Švédsku. Leto sa ale rozhodla stráviť v Nórsku a od dedinky Kragero na juhu Nórska sa presunula do fjordu pri Osle.

27.07.2022 14:14
debata

Nórov uchvacujú zábery, na ktorých je vidieť Freyu driapať sa do člnov, vyhrievať sa na slnku alebo sa oháňať za vtákmi, napísal The Guardian.

Meno dostala po bohyni spájanej s láskou, krásou, plodnosťou, ale aj s vojnou alebo zlatom. Prvýkrát si ju ľudia všimli, keď sa driapala na výletné člny v Kragere. Od 17. júla to robí vo vodách fjordu pri Osle.

Mroži obvykle žijú v severnejšie položených oblastiach, takže Freya pri nórskej metropole je predmetom veľkej zvedavosti aj záujmu médií. Denník Verdens Gang na svojom webe ponúka pravidelné zábery mladej mrožice. Web svoj príspevok k plutvonožcovi označil titulkom: Všetci by sme sa mali snažiť žiť ako Freya – mrožica, ktorá rozbíja jachty.

Kamery zachytili Freyu hnať sa za kačicou alebo útočiť na labuť, avšak väčšinou pospávať na člnoch. Mroži dokážu spať aj 20 hodín denne.

„Je škoda, že niečo poškodí, ale tak to je, keď máte divoké zviera,“ povedal Rolf Harald Jensen v rozhovore so stanicou TV2 nad nafukovacím člnom, ktorý nebol na Freyinu váhu pripravený a jej záujem jednoducho nevydržal.

Úrady pôvodne zvažovali, či mrožia samica nie je nebezpečná a nebolo by lepšie ju utratiť, ale nakoniec sa rozhodli nechať ju na pokoji. „Darí sa jej dobre, kŕmi sa, odpočíva a vyzerá, že je v dobrej kondícii,“ uviedlo riaditeľstvo nórskeho úradu pre rybolov.

Zároveň ale požiadalo občanov, aby sa od zvieraťa držali ďalej a nesnažili sa k nemu doplávať alebo pádlovať na kajaku. „Nie je taká pomalá a neobratná, ako by sa mohlo zdať, keď sa na ňu pozeráte. Ak dodržiavate odstup, nie sú mrože nebezpečné, ale keď ich vyrušíte a nedoprajete im potrebný pokoj, môžu sa cítiť ohrození a zaútočiť,“ varoval úrad.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #fjord #mrož #Freya