Topiaci sa ľadovec v Alpách posunul hranicu medzi Švajčiarskom a Talianskom aj s chatou

Topiaci sa ľadovec v Alpách posunul hranicu medzi Švajčiarskom a Talianskom. Hranicu tam totiž určuje rozvodie, teda na ktorú stranu odteká voda.

03.08.2022 08:00
svajciarsko hory alpy Foto:
debata

Horská chata blízko vrcholku Testa Grigia, ktorá doteraz ležala výhradne v Taliansku, sa tak ocitla napoly medzi oboma krajinami. Spor teraz komplikuje rekonštrukciu chaty a vyvoláva otázky návštevníkov.

Chata Rifugio Guide del Cervino stojí v nadmorskej výške 3480 metrov nad morom na ľadovci, ktorý sa posúva. Drevená budova so 40 lôžkami a dlhými drevenými stolmi vyrástla na skale v roku 1984. Vtedy celá ležala na talianskom území. Dnes už sú dve tretiny, vrátane väčšiny postelí a reštaurácie, na území Švajčiarska.

siam Čítajte aj Brazílski a britskí lekári oddelili siamské dvojčatá s pomocou virtuálnej reality

Obe krajiny začali rokovať o tom, na koho strane chata stojí, v roku 2018. Ku kompromisu dospeli vlani v novembri vo Florencii, ale podrobnosti dohody sú tajné. Na verejnosť sa dostanú až po schválení švajčiarskou vládou, čo bude najskôr na budúci rok.

Hranica medzi Švajčiarskom a Talianskom meria 734 kilometrov, jej časť vedúca cez Alpy je určená líniou rozvodia. Ľadovec Theodul medzi rokmi 1973 a 2010 stratil takmer štvrtinu svojho objemu a odkryl skalu, na ktorej spočíval. Susediaca krajina teraz musí prekresliť asi sto metrov hraníc. Podobné zmeny obvykle riešia geodeti, vysvetlil Alain Wicht zo švajčiarskej národnej mapovacej agentúry Swisstopo. V tomto prípade sa ale do sporu zapojili aj politici.

omikron variant Čítajte aj Na Slovensku dominuje vysoko nákazlivý subvariant omikronu, ktorý obchádza imunitu. Čo o víruse BA.5 vieme?

„Hádame sa o územie, ktoré nemá veľkú cenu,“ povedal Wicht. „Potom je tam ale jedno miesto, kde leží budova a to razom dáva pozemku finančnú hodnotu,“ dodáva.

Na spory politikov neberie ohľad prevádzkovateľ chaty Lucio Trucco. „Chata zostane talianska, pretože sme vždy boli talianski. Jedálny lístok je taliansky, víno je talianske a dane sú talianske,“ vyhlásil Trucco.

Dlhoročný spor oddialil potrebnú renováciu budovy. Obce ani na jednej strane hôr totiž neboli schopné vydať nevyhnutné stavebné povolenie. Rekonštrukcia nebude s najväčšou pravdepodobnosťou hotová ani pri otvorení novej lanovky na Klein Matterhorn na talianskej strane vrcholkov, plánovanej na koniec roka 2023.

plastika-berana-6 Čítajte aj Archeológovia našli unikátnu sošku barana. Je dokladom rituálov súvisiacich s plodnosťou

Zatiaľ čo lyžiarske strediská v stredných polohách bojujú kvôli globálnemu otepľovaniu s ubúdajúcim snehom, strediská na ľadovcoch sa chystajú na príval lyžiarov. Na svahoch Zermatt-Cervinia sa lyžuje aj v lete, hoci to poškodzuje ľadovec.

„Musíme tunajšiu oblasť zvelebovať, pretože to bude určite tá posledná (lyžiarska destinácia), ktorá zanikne,“ hovorí odhodlane Trucco.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #otepľovanie #ľadovec #Alpy #chata