Žraloky veľrybie sú najväčšími všežravcami planéty, zistila štúdia

Vedci urobili prekvapivý objav týkajúci sa stravovacích návykov žralokov veľrybích, ktoré sú známe aj ako žraloky obrovské.

02.08.2022 06:00
zralok velrybi Foto:
debata (1)

Najväčším morským rybám tak prisúdili ďalší svetový titul, informoval denník The Guardian. Ukázalo sa, že títo oceánski obri si bežne pochutnávajú na šaláte z morských rias spolu s výdatnou porciou malých bylinožravých kôrovcov – krilov, čo znamená, že oficiálne zosadili medveďa kodiaka z prvého miesta najväčších všežravcov sveta.

Novú štúdiu publikoval časopis Ecology. Vedci k objavu dospeli pri štúdiu žralokov veľrybích pri západoaustrálskom útese Ningaloo. „Všetko, čo sme si mysleli, že vieme, nemusí byť v skutočnosti pravda,“ povedal Mark Meekan, biológ z Austrálskeho inštitútu oceánografie. „Videli sme žraloky v Ningaloo živiť sa kôrovcami a mysleli sme si: 'Tu je odpoveď. Avšak vďaka sofistikovaným metódam, ktoré skúmajú mikrochémiu týchto živočíchov, sa tento príbeh stáva oveľa, oveľa zložitejším,“ do­dal.

siam Čítajte aj Brazílski a britskí lekári oddelili siamské dvojčatá s pomocou virtuálnej reality

Vedci starostlivo analyzovali možné zdroje potravy, od drobného planktónu až po veľké morské riasy. Potom sa zamerali na to, čo sa nachádza vo vzorkách kože žralokov veľrybích.

„Táto štúdia naznačuje, že sa živia pomerne veľkým množstvom rastlinného materiálu, v skutočnosti je zastúpený v potrave viac ako kôrovce,“ povedal Meekan.

Austrálsky vedec sa domnieva, že veľkosť žraloka veľrybieho vyvolala evolučnú reakciu, ktorá vedľajšie úlovky, akými sú napríklad v Ningaloo bežné hnedé morské riasy známe ako hroznovice, účinne premenila na potravu.

plastika-berana-6 Čítajte aj Archeológovia našli unikátnu sošku barana. Je dokladom rituálov súvisiacich s plodnosťou

Žralok obrovský dorastá do veľkosti okolo deviatich metrov, potrebuje preto aj veľké množstvo potravy a stojí ho veľa energie ju cez papuľu spolu s obrovským množstvom vody prefiltrovať. Pokiaľ teda do útrob nazbiera dostatočné množstvo rias, nemôže sa ich len tak zbaviť. „Žraloky veľrybie to skrátka evolučne obišli tým, že sú schopné tráviť riasy. Vedľajšie úlovky sa tak stávajú súčasťou ich jedálnička,“ vysvetlil vedec.

Ďalšia časť štúdie spočívala v zbere a testovaní trusu žralokov, pričom výsledky ukázali, že žraloky kôrovce jedia, ale príliš ich nemetabolizujú. „Sú oveľa menej efektívne, než by sme očakávali pri druhu, ktorý sa vyvinul iba na jedenie krilov,“ dodal Meekan.

nos cuch Čítajte aj Asi piatim percentám ľudí sa po prekonaní covidu nevráti čuch alebo chuť

V celosvetovom meradle sa populácia žralokov obrovských za posledných 75 rokov znížila o viac ako polovicu. Ubúdajú predovšetkým v širšej oblasti juhovýchodnej Ázie, z tohto dôvodu boli v roku 2016 zaradené na zoznam ohrozených druhov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #objav #štúdia #vedci #stravovanie #výskum #žralok #oceán