V Kolumbii už veterinári predpisujú psom či mačkám lieky z marihuany

Jednou z prvých krajín, ktorá povolila veterinárom predpisovať na liečbu zvierat marihuanové prípravky, sa nedávno stala Kolumbia.

11.08.2022 06:00
pes marihuana Foto:
debata

Podľa odborníkov, ktorých citovala agentúra EFE, sa tak kolumbijským domácim miláčikom môže výrazne zlepšiť kvalita života. Marihuanové prípravky od veterinára im môžu napríklad zmierniť chronické bolesti či pomôcť tým, ktorí trpia artritídou, zápalovými alebo neurodegenera­tívnymi chorobami alebo zažívacími problémami. Podľa niektorých expertov môžu aj mierniť agresiu či naopak úzkosť.

Mnohým psom či mačkám v Kolumbii môže nové opatrenie aj zachrániť život. V niektorých prípadoch totiž veterinári doteraz odporúčali zvieraciu eutanáziu.

bieluha Čítajte aj Bieluha, ktorá zablúdila do francúzskej Seiny, má podľa úradov podváhu

„V prípade starších psov alebo tých, ktorí trpia napríklad chronickým ochorením obličiek alebo cukrovkou, sme pozorovali veľmi dobré výsledky,“ povedala agentúre EFE Johana Molinaová z veterinárnej ordinácie v meste Barranquilla. Podľa nej je konopná terapia najlepšou alternatívou k analgetikám či antihistaminikám, pretože nezaťažujú obličky a pečeň.

Marihuanové prípravky zachránili v Kolumbii život aj osemročnému boxerovi Rómovi, ktorého v roku 2019 zrazilo auto. Veterinári vtedy jeho majiteľke odporučili, aby ho nechala „navždy uspať“. Pani Marta ich ale neposlúchla a následne nasadila „liečbu marihuanou“, ktorá bola úspešná.

zemeguľa, planéta, Zem Čítajte aj Zem má za sebou najkratší deň v histórii, potvrdili vedci

„Ak viem, tak podobnú právnu úpravu majú aj v Uruguaji, kde ale zatiaľ nie sú marihuanové liečebné prípravky na veterinárne použitie dostupné,“ povedal agentúre EFE Carlos Calderón z firmy Cannabian Pharma, ktoré lieky z konope pre zvieratá ponúka v Kolumbii. Podľa neho je tak Kolumbia na tomto poli priekopníkom. Marihuanové lieky možno podľa Calderóna podávať psom, mačkám či koňom. Niektoré zoologické záhrady ich v krajine používajú aj pre hyeny či slony, dodal.

Veterinári ale varujú, že ľudia by nemali domácim miláčikom podávať marihuanu v akejkoľvek forme bez porady s odborníkom, pretože nie je vylúčené predávkovanie, ktoré môže skončiť aj smrťou. Konope obsahuje množstvo takzvaných kanabinoidov, z ktorých pre zvieratá je nebezpečný tetrahydrokanabinol (THC). V liekoch pre nich sa používa kanabidiol (CBD), ktorý nie je psychoaktívny.

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Zvieratá #pes #veterinár #zviera