Psy zrejme inštinktívne spoznajú, či sú k nim ľudia láskaví, tvrdí štúdia

Psy sú zrejme schopné pochopiť, či s nimi ľudia majú láskavé zámery. Vyplýva to zo štúdie, ktorá skúmala, ako reagujú na to, keď im niekto odoprie potravu.

28.08.2022 06:00
pes, psie oči, útulok Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Výskumníci im buď maškrty schválne nedali, alebo ich „omylom“ zhodili. Zdalo sa, že psy spoznajú, kedy sa výskumníci správajú len nešikovne, a kedy sú na nich zlí.

Tím z Veterinárnej univerzity vo Viedni skúmal 96 psov rôznych plemien a veku. Zisťoval, či je zviera citlivé na ľudské zámery, napríklad, či na ne reaguje tým, že je neochotné niečo urobiť.

melanóm, znamienko, rakovina kože, lupa Čítajte aj Čoraz teplejšie letá by mohli zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože

Výskumník pri experimente sedel vo vnútri priehľadnej krabice, ktorá mala na prednej strane otvory, ktorými mohol psovi podať maškrtu. Keď sa pes priblížil, výskumník mu dal kúsok salámy. Pri niektorých pokusoch ale tesne predtým, ako si zviera jedlo vzalo, stiahol ruku späť a „vystrelil“ si z neho. Pri iných pokusoch údeninu nešikovne pustil, akonáhle sa dostala k otvoru.

„Psy reagovali netrpezlivejšie na pokus signalizujúci skôr neochotu ako neschopnosť potravu podať,“ uviedli autori štúdie. Prejavovali to rôznym správaním, napríklad sa od výskumníka na dlhší čas vzdialili alebo od neho odvracali zrak. Trávili tiež viac času v ľahu.

Lužný most, D4R7, otorenie, Čítajte aj VIDEO: Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené počas vojny

„Tieto rozdiely boli konzistentné u dvoch rôznych vzoriek domácich psov,“ uviedli autori štúdie. „Naše výsledky teda poskytujú spoľahlivý dôkaz, že psy rozlišujú medzi podobnými činnosťami (vedúcimi k rovnakému výsledku) spojenými s rôznymi zámermi,“ dodali.

Dáta zo sledovania ukázali, že psy počas pokusov, keď bol výskumník len nešikovný, tiež viac vrteli chvostom doprava. To podľa autorov výskumu naznačuje, že zvieratá vnímali neobratného, ​​ale ochotného vedca pozitívnejšie. Vedci totiž predpokladajú, že vrtenie chvostom doprava súvisí s ľavou časťou mozgu, kde sa spracovávajú pozitívne emócie.

tasmánsky vlk Čítajte aj Tím vedcov plánuje "vzkriesiť" vyhynutého tasmánskeho tigra

Štúdiu publikoval odborný časopis BioRxiv, ale zatiaľ nebola recenzovaná. „Naša štúdia poukazuje na citlivosť domácich psov na jemné rozdiely v ľudskom jednaní a ukazuje, ako podľa toho prispôsobujú svoje správanie,“ píšu na záver autori výskumu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #pes #zviera #človek