Psy vrtia chvostom viac doprava, pokiaľ sú s niekým známym

Každý milovník psov pozná tú zvláštnu chvíľu, keď k nemu jeho štvornohý maznáčik pribehne a nadšene vrtí chvostom na pozdrav. A ak pritom má dojem, že vrtenie chvosta je výraznejšie na jednej stranu, zrejme sa nepletie.

13.08.2022 06:00
pes Foto:
debata (1)

Podľa novej štúdie pes, ktorý je spokojný v spoločnosti niekoho známeho, má tendenciu vrtieť chvostom výraznejšie napravo.

Vedci z Čínskej akadémie vied v Pekingu pozorovali psy pri stretnutí s cudzou osobou počas troch dní. Zistili, že akonáhle sa psy s dotyčnou osobou zoznámili, začali vrtieť chvostom viac doprava a menej doľava.

Vedúci výskumného tímu doktor Jung Čang predpokladá, že pravostranné vrtenie chvostom súvisí s ľavou časťou mozgu, kde sa spracovávajú pozitívne emócie. To naznačuje, že sa pes cíti šťastný a v pohode, zatiaľ čo opak by mohol znamenať, že sa pes cíti vydesený alebo nervózny.

hra macka Čítajte aj Počítačová hra Stray s mačacím hrdinom prináša pomoc pre skutočné mačky

„Akonáhle pes začne vrtieť chvostom viac doprava, naznačuje to, že s postupom času začal cudzieho človeka vnímať pozitívnejšie,“ uviedla doktorka Deborah Wells z Kráľovskej univerzity v Belfaste, ktorá sa štúdiom správania psov zaoberá už viac ako 25 rokov.

Štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise iScience, použila 3D systém sledovania pohybu, aby mohla študovať, ako desať bíglov vrtí chvostom, keď sú s človekom päť minút denne tri dni.

Vedci celkom analyzovali 21 000 vrtení chvosta vrátane rýchlosti a vzdialenosti, na ktorú sa pohybovali. Zistili tiež, že každé zo sledovaných zvierat má svoj osobitý spôsob vrtenia – podobne ako každý človek má svoj jedinečný spôsob chôdze.

bieluha Čítajte aj Bieluha, ktorá zablúdila do francúzskej Seiny, má podľa úradov podváhu

„Pozitívne a negatívne emočné stavy boli u ľudí spojené s ľavostrannou a pravostrannou aktiváciou prefrontálnej kôry. Predpokladáme, že vrtenie chvostom smerom doľava môže byť sprevádzané aktiváciou pravej časti mozgu, zatiaľ čo vrtenie chvostom smerom doprava môže byť sprevádzané aktiváciou ľavej časti prefrontálnej kôry mozgu,“ Jung Čang.

Čínsky výskum nadviazal na štúdiu Lincolnovej univerzity, ktorá bola publikovaná v minulom roku a dospela k záveru, že psy majú tendenciu byť „praváci“. Vedci sledovali 18 000 psov, aby zistili, ktorej labke dávajú prednosť, keď siahajú po potrave. Predpokladá sa, že preferovanie končatiny je prospešné, pretože vďaka nej zvieratá efektívnejšie plnia úlohy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #pes #výskum #chvost #vrtieť chvostom