Bojga hnedá a skokan volský v nepôvodnom prostredí spôsobili miliardové škody

Dva invázne živočíšne druhy - žaba skokan volský a had bojga hnedá - spôsobili na svete medzi rokmi 1986 až 2020 ekonomické škody v hodnote 16 miliárd dolárov. Uvádza to výskumná štúdia zverejnená v odbornej časopise Scientific Reports.

10.08.2022 06:00
bojga hneda Foto:
debata (1)

Títo živočíchy poškodzujú prírodu a bojgy vyvolávajú výpadky elektrického prúdu. Sú na zozname inváznych nepôvodných druhov.

Skokani volskí môžu vážiť takmer kilogram a skokom zo zálohy sa vrhajú na korisť, najčastejšie na mláďatá vodných vtákov, korytnačiek či aligátorov. Ich pôvodným prostredím sú tropické a subtropické oblasti Severnej Ameriky, ale vysadené boli v Strednej i Južnej Amerike a v Európe, kde ohrozujú pôvodné druhy a nemajú mnoho prirodzených nepriateľov. Dovoz do Európskej únie je teraz zakázaný.

kosatka, more, velryba Čítajte aj Zriedkavé zábery zachytili útok kosatiek na veľkého bieleho žraloka

Bojga hnedá je had pochádzajúci z Austrálie a Indonézie. Po druhej svetovej vojne bola privezená zrejme na niektoré vojnové lode na ostrov Guam a na Mariany. Na Guame išlo o veľmi agresívnu inváziu, do konca 60. rokov obýval tento had celý ostrov, vyhubil desať z 12 tamojších vtáčích druhov a vážne ohrozil aj pozemné a stromové stavovce. Bojga patrí k užovkovitým hadom a korisť zabíja jedom.

Na Guame mohutná populácia týchto plazov spôsobila početné výpadky prúdu, pretože títo nočné tvory šplhajú na stožiare a vnikajú do transformátorov. Populácia sa teraz znižuje, okrem iného vďaka programu vyhadzovania otrávených mŕtvych myší z vrtuľníkov.

bieluha Čítajte aj Bieluha, ktorá zablúdila do francúzskej Seiny, má podľa úradov podváhu

Autor novej štúdie o inváznych druhoch je podľa agentúry Reuters doktorand Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach Ismael Soto Almena, ktorý sa zaoberá štúdiom rybolovu a ochrany vôd.

„Tieto druhy sa dnes dostávajú na nové miesta najmä obchodom s domácimi zvieratami. Všetci chcú mať čo najexotickejšieho hada. Navrhujeme pravidelne aktualizovať zoznam druhov, s ktorými je zakázané obchodovať,“ povedal Soto.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #had #štúdia #vedci #žaba #bojga hnedá #skokan