Bieluha, ktorá zablúdila do francúzskej Seiny, má podľa úradov podváhu

Bieluha severná, ktorá zablúdila do francúzskej rieky Seiny, má podváhu a úrady sa obávajú o jej zdravie. Na sledovanie veľryby v znepokojujúcom zdravotnom stave používajú drony, s ktorými sa ho snažia naviesť späť do Lamanšského prielivu. o tom server BBC News.

04.08.2022 15:21 , aktualizované: 05.08.2022 11:52
bieluha Foto:
debata (2)

Bieluha, ktorá sa bežne vyskytuje vo vodách Severného ľadového oceánu, pláva po rieke smerom k Parížu a doplávala k stavidlám vo Vernone asi 70 kilometrov od francúzskej metropoly. Úrady vyzvali ľudí, aby sa k zvieraťu nepribližovali a nestresovali ho tak.

Bieluhu prvý raz videli v utorok. Francúzski záchranári, hasiči a úrady sa rýchlo zmobilizovali, po celý deň bieluhu pozorne sledovali a vyhodnotili, že jej zdravotný stav je znepokojujúci. Dospeli tiež k záveru, že veľryba má „kožné zmeny a podváhu“.

Úrady neuviedli, aké je zviera veľké, ale dospelá bieluha môže dorásť dĺžky cez štyri metre. Lamya Essemlaliová z francúzskej pobočky medzinárodnej ochranárskej organizácie Sea Shepherd uviedla, že dnes večer dorazí časť jej tímu s bezpilotnými lietadlami, aby pomohla bieluhu ľahšie lokalizovať a naviesť späť do oceánu. „Prostredie nie je pre bieluhu príliš prívetivé, Seina je veľmi znečistená a veľryby sú extrémne citlivé na hluk,“ povedala. Dodala, že táto francúzska rieka, ktorá preteká Parížom a ústi do Lamanšského prielivu, je „veľmi hlučná“.

Odborníci si lámu hlavu nad tým, prečo bieluha zablúdila tak ďaleko na juh od svojho prirodzeného prostredia. „Úlohou teraz bude pomôcť ju nakŕmiť a pokúsiť sa ju odprevadiť smerom k oceánu,“ povedala Essemlaliová. Podľa ženy vytiahnutie zvieraťa z vody nepripadá do úvahy, pretože je príliš riskantné.

Bieluhy na jeseň migrujú za potravou z arktických morí, kde sa začína formovať ľad, zriedkakedy sa však dostanú takto ďaleko na juh.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #veľryba #Seina #bieluha