Arktída sa oteplila takmer štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok sveta, uvádza štúdia

Arktída sa za posledných 40 rokov oteplila takmer štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok sveta. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej odborným časopisom Communications Earth & Environment.

15.08.2022 06:00
ladovy medved arktida Foto:
debata

Rýchlejšie otepľovanie za severným polárnym kruhom zistili aj predchádzajúce štúdie, tempo však určili nižšie, uvádzajú vedci.

Nové poznatky teda vyvolávajú obavy o závery klimatických modelov na póloch, ktorých otepľovanie má zásadný vplyv na zvyšovanie hladiny morí. V roku 2019 Medzinárodný panel OSN pre zmenu klímy (IPCC) odhadol, že sa Arktída otepľuje dvakrát rýchlejšie, než je globálny priemer. Deje sa tak v rámci javu nazvaného polárne, respektíve arktické zosilnenie – topenie snehovej pokrývky a ľadu, ktoré odrážajú slnečné žiarenie, ďalej urýchľuje otepľovanie.

Vedci z Nórska a Fínska v novej štúdii analyzovali štyri súbory dát o teplotách, ktoré zhromaždili satelity nad celou Arktídou od roku 1979. Výskum ukázal, že Arktída sa za jedno desaťročie oteplí priemerne o 0,75 stupňa Celzia, čo je takmer štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok planéty.

koraly Čítajte aj Vo Veľkej koralovej bariére je najviac koralov za posledných 36 rokov

Celá Zem sa v dôsledku ľudskej činnosti od predindustriálnej éry podľa odborníkov oteplila takmer o 1,2 stupňa Celzia. „Vedecká literatúra uvádza, že sa Arktída otepľuje asi dvakrát rýchlejšie ako zvyšok planéty, takže ma prekvapilo, že náš záver bol oveľa vyšší,“ uviedol jeden zo spoluautorov štúdie a člen fínskeho meteorologického ústavu Antti Lipponen. Štúdia okrem iného zistila, že medzi rôznymi oblasťami polárneho kruhu existujú rozdiely.

Napríklad eurázijský priestor Arktického oceánu – pri nórskych Špicbergoch a ruskej Novej Zemi – sa za desaťročia oteplil o 1,25 stupňa Celzia, čo je približne sedemkrát rýchlejšie ako vo zvyšku sveta.

Najpokročilejšie klimatické modely predpovedali, že sa Arktída otepľuje približne o tretinu menej, ako ukazujú novozhromaždené dáta, zistil vedecký tím. Iné výsledky možno podľa nich vysvetliť zastaranosťou predchádzajúcich modelov. „Ďalším krokom by mohlo byť preskúmanie týchto modelov a zistenie, prečo nezodpovedajú tomu, čo vidíme pri pozorovaní a aký to má vplyv na budúce klimatické prognózy,“ povedal Lipponen.

jasteer Čítajte aj Na galapágskom ostrove sa po takmer dvoch stovkách rokov opäť množia vzácni leguáni

Otepľovanie Arktídy má vážne dosahy nielen na tamojších obyvateľov a voľne žijúce zvieratá, ktoré sa pri love spoliehajú na stálu ľadovú pokrývku, ale aj na celý svet. „Zmena klímy je spôsobená človekom a s otepľovaním Arktídy sa budú jej ľadovce topiť, čo bude mať globálny dosah na hladinu morí,“ povedal Lipponen.

Podľa IPCC sa hladina morí od roku 1900 zvýšila o 20 centimetrov. Od roku 1990 sa však tempo rastu takmer strojnásobilo a podľa rôznych štúdií by mohla hladina oceánov do konca storočia stúpnuť o ďalších 40 až 85 centimetrov. To ohrozuje nízko položené oblasti po celom svete – podľa predchádzajúcich štúdií je ohrozený okrem iného Amsterdam, Bangkok, Hamburg alebo Hočiminovo Mesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #otepľovanie #štúdia #výskum #polárny kruh