Skládky pri mestách sú zdrojom množstva metánu prispievajúceho k otepľovaniu

Skládky odpadu pri veľkých mestách sú zdrojom vylučovania veľkého množstva metánu, ktorý prispieva k otepľovaniu. Uvádza sa to v štúdii zverejnenej tento týždeň v časopise Science Advances.

26.08.2022 06:00
metán Foto:
debata (4)

Vedci, ktorí sa na nej podieľali, sledovali uvoľňovanie plynov nad štyrmi veľkými mestami – Dillí a Bombajom v Indii, Láhaurom v Pakistane a Buenos Aires v Argentíne. Zistili, že množstvo škodlivín vylučujúcich sa do atmosféry nad nimi v rokoch 2018 a 2019 bolo 1,4 až 2,6-krát vyššie, než sa predtým odhadovalo.

Publikovaná štúdia vznikla s cieľom pomôcť miestnym vládam, usilujúcim sa prispieť k spomaleniu otepľovania, zamerať sa na konkrétne problematické miesta. Pri rozklade organického odpadu, ako sú potraviny, drevo alebo papier, sa do vzduchu vylučuje metán. Z globálneho pohľadu sú skládky po ropnom a poľnohospodárskom sektore tretím najvyšším vylučovateľom metánu. Aj keď sa metán na emisiách skleníkových plynov podieľa iba 11 percentami, zostáva vo vzduchu desiatky rokov a v atmosfére zadrží 80-krát viac tepla ako oxid uhličitý.

oteplovaniexx Čítajte aj V polovici storočia bude časť USA zažívať dlhodobé vlny horúčav

Vedci odhadujú, že metán produkovaný ľudskou činnosťou sa podieľa na otepľovaní 25 percentami. „Na výpočet emisií metánu boli prvýkrát použité satelitné snímky zhotovené nad skládkami. Zistili sme, že hoci sú tieto smetiská v porovnaní s plochou miest malé, majú veľký podiel na emisiách uvoľňovaných z celej oblasti,“ povedal spoluautor štúdie Joannes Maasakkers z holandského ústavu vesmírneho výskumu.

Ako napísala agentúra AP, zisťovanie emisií s pomocou satelitov je relatívne nový odbor, ale na sledovanie množstva plynov v ovzduší sa používa čoraz častejšie. Znamená to, že stále viac nezávislých organizácií sleduje skleníkové plyny a je schopných poukázať na ich hlavných šíriteľov. Doteraz boli na tomto poli k dispozícii najmä vládne údaje. „Tento výskum dokazuje, že treba lepšie sledovať skládky, najmä v krajinách ako India, kde na týchto miestach často horí a do vzduchu sa dostáva množstvo škodlivín,“ povedal Euan Nisbet z Londýnskej univerzity, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

Lužný most, D4R7, otorenie, Čítajte aj VIDEO: Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené počas vojny

Tento rok Dillí zahalil na niekoľko dní dym z horiacej skládky, zatiaľ čo krajina sa stretávala s mimoriadnym teplom a teploty prekračovali 50 stupňov Celzia. Nisbet povedal, že satelitné technológie spolu s pozemným meraním umožnia vedcom identifikovať tých, ktorí nesú zodpovednosť za znečisťovanie sve­ta.

Nedávna štúdia Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) označila Indiu a Čínu za najväčších znečisťovateľov metánom. Na minuloročnej medzinárodnej klimatickej konferencii sa 104 štátov zaviazalo znížiť do roku 2030 emisie tohto plynu o 30 percent v porovnaní s rokom 2020, avšak Čína ani India medzi týmito štátmi nie sú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #štúdia #výskum #metán