Dlhé suchá majú vážne dosahy na živočíchy v riekach, varovali britskí ochranári

Dlhotrvajúce obdobia sucha majú vážne dosahy na voľne žijúce živočíchy v riekach, uviedli pre BBC News zástupcovia britských organizácií, ktoré sa zameriavajú na ochranu prírody.

29.08.2022 06:00
rieka Itchen Foto:
debata

Vodné toky sú podľa nich už pod tlakom pre znečistenie a využívanie na pitnú vodu, sucho túto záťaž ešte zvyšuje. Zvlášť ohrozené sú rieky, ktoré vyvierajú z prameňov v krajine s kriedovým podložím, v ktorých žijú lososy, rybáriky a vydry, uviedla charitatívna organizácia Rivers Trust.

Na celom svete je týchto riek iba 200, pričom 85 percent z nich sa nachádza v južnom a vo východnom Anglicku. „Je to náš bariérový útes alebo amazonský dažďový prales, je to náš jedinečný príspevok k divokej prírode a biodiverzite po celom svete,“ povedala Christine Colvinová z organizácie Rivers Trust.

Dodala, že niektoré menšie rieky tohto typu začínajú vysychať, zatiaľ čo pri väčších riekach sa vyskytujú nízke prietoky. „Tunajšie voľne žijúce živočíchy už teraz čelia stresu v dôsledku vyšších teplôt a ich životné prostredie sa zmenšuje, pretože hladina vody je stále nižšia a nižšia,“ uviedla Colvinová.

metán Čítajte aj Skládky pri mestách sú zdrojom množstva metánu prispievajúceho k otepľovaniu

„Nechceme, aby klesla ešte nižšie, než je teraz,“ dodala. Jamie Marsh z neziskovej organizácie Hampshire a Isle of Wight Wildlife Trust varoval pred „vážnou situáciou“ pre voľne žijúce živočíchy, pretože hladiny riek v niektorých častiach grófstva Hampshire a na ostrove Wight klesajú. V jednej prírodnej rezervácii na brehu rieky Itchen vo Winchestri úplne vyschol rybník. Nízky prietok riek negatívne zasahuje zdroje potravy pre ryby, hmyz a bezstavovce, čo má následky pre živočíchy na vyšších stupňoch potravinového reťazca, ako sú vodné hryzce a vydry.

„Naše vodné zdroje sú pod veľkým tlakom a toto dlhé obdobie sucha tieto problémy ešte zhoršuje,“ povedal Marsh. „To, čo môžeme urobiť, je, že sa ako spoločnosť pozrieme na našu spotrebu vody a pokúsime sa ju znížiť,“ dodal.

tasmánsky vlk Čítajte aj Tím vedcov plánuje "vzkriesiť" vyhynutého tasmánskeho tigra

Spoločnosť Southern Water, ktorá dodáva vodu do grófstva Hampshire a na ostrov Wight, uviedla, že rozhodnutie zaviesť zákaz napúšťania bazénov, zalievania záhrad a umývania áut je „zásadným krokom“ k ochrane biotopov riek Test a Itchen. Podľa spoločnosti boli prietoky v riekach v júli asi o 25 percent nižšie, ako by mali byť. Podľa najnovších prognóz vedcov sa očakáva, že prietoky v riekach v strednom a južnom Anglicku zostanú mimoriadne nízke po zvyšok leta. Organizácia Rivers Trust preto vyzvala na celkové prehodnotenie spôsobu využívania vody, aby sa krajina vyrovnala s tým, že suché horúce roky budú pravdepodobne častejšie.

„Chceme, aby vláda a vodárenské spoločnosti reagovali koordinovane,“ povedala Christine Colvinová. „Tieto horúčavy a predĺžené obdobia sucha sú pre nás teraz zaťažkávacou skúškou, aby sme sa pripravili na dlhú dobu, pretože budeme svedkami mnohých ďalších podobných rokov,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #príroda #sucho #rieky #žiočíchy