Prečo sa v newyorských autách udomácňuje čoraz viac krýs

Newyorčanka Libby Denaultová jazdí už osem rokov so svojím autom Prius do rovnakého autoservisu v Brooklyne na opravy, ktoré tu vždy zvládli rýchlo a spoľahlivo. Vlani v januári ale boli mechanici v autoopravovni Urban Classics v koncoch: Na palubnej doske stále blikalo upozornenie "skontrolujte motor", hoci auto nemalo žiadne problémy, píše spravodajský server (NYT).

20.08.2022 18:00
krysa potkan auto Foto:
debata (3)

„Urobili veľa testov, ale stále nemohli prísť na to, čím to je,“ hovorí Denaultová. Ale nakoniec sa im predsa len podarilo nájsť zdroj problémov – krysu, ktorá prehrýzla drôt senzora. Oprava ju vyšla na 700 dolárov.

Krysy či potkany, ktoré sa zabývajú pod kapotami áut, nie sú pre Newyorčanov žiadnou novinkou. Ale v posledných dvoch rokoch v mnohých newyorských opravovniach zaznamenali výrazne zvýšený počet vodičov, za ktorých problémy s autom môžu hlodavce. Podľa niektorých mechanikov sa počas pandémie covidu počet podobných prípadov zdvojnásobil.

„Vidím nové aj staré autá, všetci teraz prichádzajú s problémami s krysami,“ povedal mechanik z autoopravovne v Hell's Kitchen Ozzy Dayan. „Mám vďaka tomu veľa zákaziek, ale je to nechutné.“

pavuk Čítajte aj Pavúkom sa možno zdajú sny ako ľuďom, tvrdia vedci

Práve covid na tom mohol mať do istej miery svoj podiel. Newyorčania si počas pandémie častejšie kupovali autá – podľa údajov poskytnutých newyorským štátnym úradom pre motorové vozidlá sa medzi rokmi 2019 a 2021 zvýšil počet registrácií nových áut o 19 percent. A viac áut znamená aj viac príležitostí na hniezdenie pre hlodavce.

Návrhárka z Brooklynu Jenna Carpenter-Moyesová si v máji 2020 kúpila ojazdený automobil, aby sa v čase pandémie mohla pohybovať po meste. Keď išla do Hudson Valley, všimla si, že sa motor pri ceste do kopca „zadýchava“. „Rozsvietila sa kontrolka ‚skontrolujte motor‘. Vzala som teda auto k svojmu mechanikovi, ktorý otvoril kapotu a našiel tam kuracie kosti, chlieb a kus sendviča so slaninou, s vajcom a so syrom,“ povedala. Za opravu a vyčistenie auta zaplatila 1 200 dolárov, ale odvtedy zvádza neustály boj o to, aby si krysy alebo potkany pod jeho kapotou nerobili piknik.

„Spotrebovala som veľa mätového oleja,“ dodala. Vôňa mäty podľa ľudových receptov odpudzuje celú škálu živočíchov, ako sú myši, krysy, šváby alebo mravce. Počas pandémie sa tiež zvýšil počet potkanov alebo sa na ne prinajmenšom sťažovalo viac Newyorčanov.

Lužný most, D4R7, otorenie, Čítajte aj VIDEO: Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené počas vojny

„Keď sa začal lockdown, krysy stratili prístup k svojim zvyčajným zdrojom potravy,“ hovorí doktor Michael Parsons, ktorý je vedeckým pracovníkom Fordhamovej univerzity a odborníkom na mestské krysy a potkany. Rovnako ako ostatní obyvatelia New Yorku museli tieto hlodavce improvizovať a prispôsobiť sa.

„Krysy sa dokážu veľmi rýchlo prispôsobiť zmenám v ľudskom správaní,“ upozorňuje profesor biológie na Fordhame Jason Munshi-South, ktorý vykonával výskum s doktorom Parsonsom. „Takže keď pandémia zmenila naše správanie, ovplyvnilo to aj krysy a potkany.“ Hlodavce, ktoré sa zvyčajne držali v blízkosti zdrojov potravy, začali viac riskovať, napríklad sa nehanebne vrhali k hromadám vriec s odpadkami a k ďalším potenciálnym miestam, kde sa mohli stravovať.

Ale v poslednom čase, keď sa správanie ľudí vrátilo k niečomu, čo sa blíži k normálu, sa krysy a potkany nevrátili k svojim starým zvykom, len rozšírili svoju taktiku. Ďalej prehrabávajú odpadky a utekajú s kúskami pizze, a navyše môžu tiež častejšie vykazovať vzácne a nezvyčajné správanie, ako je napádanie a hodovanie na iných mestských zvieratách, ako sú holuby a dokonca aj iné krysy, hovorí doktor Parsons.

sokol Čítajte aj Búdky na stožiaroch pomohli hniezdnej sezóne vzácneho sokola

Zvýšená aktivita krýs a potkanov v autách aj všade inde je podľa doktora Parsonsa príznakom širších sociálnych problémov. „Naše zvyky určujú, koľko hlodavcov sa v našej oblasti vyskytuje,“ povedal. „Všetky tie pachy vychádzajúce z vriec na odpad, odpadky a omrvinky – to stačí na to, aby sa všetko rozbehlo. Musíme zmeniť spôsob, akým premýšľame o tom, ako sa staráme o svoje okolie. Potom budeme schopní sa potkanov zbaviť,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #motor #potkan #krysa #káble #motor auta