Video: V Číne musia na koronavírusové testy aj morské živočíchy

Úrady v pobrežnom čínskom meste Sia-men nariadili testovanie na koronavírus viac ako piatim miliónom ľudí po tom, ako laboratóriá odhalili približne štyri desiatky prípadov nákazy.

21.08.2022 10:00
debata (1)

Nie sú však jediní, kto musí testy podstúpiť, napísala na svojom webe stanica BBC News. V úradnom oznámení sa podľa nej hovorí, že do testovania sa majú zapojiť aj niektoré druhy morských živočíchov.

Po návrate do prístavov sa musia testovať rybári aj ich úlovky, uviedol okresný výbor pre kontrolu pandémie podľa britskej verejnoprávnej stanice. Na sociálnych sieťach sa potom objavili videozábery, na ktorých zdravotníci vykonávajú PCR testy živým rybám a krabom.

pavuk Čítajte aj Pavúkom sa možno zdajú sny ako ľuďom, tvrdia vedci

Hoci to môže vyzerať neobvykle, nie je to zjavne prvýkrát, čo sa živé ryby podrobili testovaniu na prítomnosť koronavírusu. Jeden z miestnych činiteľov povedal denníku South China Morning Post, že si tamojšie úrady vzali ponaučenie z ostrova Chaj-nan, ktorý bojuje so šírením nákazy. „Hovorí sa, že ju (súčasnú epidémiu) mohli vyvolať transakcie s morskými produktami medzi miestnymi rybármi a ich zámorskými náprotivkami,“ uviedol.

Juhočínska provincia Chaj-nan zaznamenala od začiatku augusta viac ako 10 000 prípadov koronavírusu a úrady sa domnievajú, že epidémia pravdepodobne súvisí s rybárskou komunitou, píše BBC. Hoci je nepravdepodobné, že by morské plody boli hostiteľom vírusu, mnoho čínskych ohnísk nákazy bolo spojených napríklad s pracovníkmi prístavov, alebo ľuďmi pracujúcimi na trhoch s morskými plodmi, podotkla BBC.

Lužný most, D4R7, otorenie, Čítajte aj VIDEO: Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené počas vojny

Ryby pritom nie sú jedinými živočíchmi, ktoré museli počas posledných dvoch rokov v Číne podstúpiť testy na koronavírus. V máji oficiálne médiá zverejnili zábery hrocha testovaného v parku divokých zvierat v meste Chu-čou s tým, že je nevyhnutné, aby bol tvor testovaný dvakrát týždenne. Objavili sa aj videozáznamy, na ktorých sú vidieť psy, mačky, kurčatá a pandy, ktorým sa vykonáva PCR testy, píše BBC.

Dôvodom, ktorý médiá uvádzajú, je „zaistenie bezpečnosti zvierat“ a tiež návštevníkov miest, kde živočíchy žijú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #testy #morské živočíchy #koronavírus #Covid-19