Výskum britského vinárskeho sektora v súvislosti s klimatickými zmenami naznačil, že rastúce teplo ovplyvní hrozno a Británia by sa mohla stať kľúčovým hráčom vo výrobe vysokokvalitného vína.
Podľa klimatických odhadov by sa teploty vo vinárskych oblastiach Spojeného kráľovstva mohli do roku 2040 zvýšiť o 1,4 stupňa Celzia. Od 80. rokov 20. storočia sa už pritom zvýšili o jeden stupeň.
Podľa vedcov sa pre otepľovanie klímy začínajú podmienky na produkciu britských vín stále viac podobať tým francúzskym. Napríklad súčasné najlepšie oblasti na pestovanie rulandského modrého sa v dôsledku teplotných zmien posunú na sever od Francúzska. Vedúci výskumu, profesor Stephen Dorling z Východoanglickej univerzity povedal: „Nebývali sme preslávení výrobou tichých červených vín, ale meniaca sa klíma tomu dáva perspektívu.“
Britskí vinári by to podľa neho mali využiť a vysadiť viac viniča, aby tak zúročili nárast teplôt, ktorý sa v najbližších desaťročiach očakáva. V roku 2018 sa v Británii prvýkrát vyrobilo vyše 15,6 milióna fliaš červeného vína, a to vďaka mimoriadne dlhému letu, dodal Independent.