Svetové rieky vysychajú, napísala CNN a zverejnila porovnávacie satelitné snímky

Nedostatok dažďa a neúprosné vlny horúčav spôsobujú vysychanie riek v Spojených štátoch, Európe, Ázii aj na Blízkom východe. Bežným javom sa stávajú obnažené časti korýt riek a niektoré toky sú také vyschnuté, že sú prakticky nesplavné.

21.08.2022 18:38
jazero Foto:
debata (11)

Klimatická kríza spôsobená ľudskou činnosťou podporuje extrémne počasie po celom svete, čo má vplyv nielen na rieky, ale aj na ľudí, ktorí sú od nich závislí – či už kvôli pitnej vode, zavlažovaniu plodín, alebo preprave tovaru. Na svojom webe to uviedla stanica CNN a priložila porovnávacie satelitné snímky šiestich riek zachytených z vesmíru.

Americká rieka Colorado vysychá a historické sucho na západe USA neslabne. Vodohospodári tok udržujú v zásade pomocou dvoch vodných nádrží, pričom vláda v snahe ochrániť povodie nariadila povinné zníženie spotreby vody, upozorňuje spravodajská stanica. Jedna z nádrží – Lake Mead – sa zmenšuje tak, že hladina vody klesá k stavu, keď nebude dostatočne vysoko na vypúšťanie z priehrady. V poslednom roku pokles hladiny viedol k neuveriteľným nálezom, vrátane ľudských pozostatkov v sude, ktoré patrili zrejme obeti desiatky rokov starej vraždy, pripomína CNN.

Dôsledky krízy na rieke sú pritom obrovské: od jej vody je závislých 40 miliónov ľudí v siedmich amerických štátoch a Mexiku, ktorí ju využívajú na pitie, zavlažovanie a výrobu elektriny.

karas ryba Čítajte aj Video: V Číne musia na koronavírusové testy aj morské živočíchy

Vysychá aj čínsky veľtok Jang-c'-ťiang, ktorý miestami odhaľuje svoje koryto. Intenzívne mizne voda najmä z prítokov tejto rieky. Čína zažíva najdlhšiu vlnu horúčav za posledných šesť desaťročí a úrady prvýkrát po deviatich rokoch vyhlásili kvôli suchu celoštátnu pohotovosť. V provincii S'-čchuan, kde žije 84 miliónov ľudí, vyrábajú vodné elektrárne približne 80 percent elektriny. Veľká časť energie pochádza práve z Jang-c'-ťiang, a keďže sa jeho prietok spomaľuje, klesá výroba elektriny. Tamojšie úrady nedávno zavreli na šesť dní všetky továrne.

Západoeurópsky Rýn je kľúčovým kanálom pre európsku lodnú dopravu, ale práve teraz je plavba po ňom nočnou morou, opisuje CNN. Úbytok vody miestami odhaľuje dno, čo znamená mnoho prekážok pre plavidlá a spomalenie cesty. Hladina vody napríklad pri Kaube neďaleko Frankfurtu nad Mohanom klesla až na 32 centimetrov. Pokiaľ tam pritom klesne pod 75 centimetrov, znamená to podľa ekonómov Deutsche Bank pre kontajnerové lode, že musia znížiť svoj náklad približne na 30 percent. To a ďalšie faktory zdražujú lodnú dopravu.

krysa potkan auto Čítajte aj Prečo sa v newyorských autách udomácňuje čoraz viac krýs

Pre okolie talianskej rieky Pád sú typické skôr ničivé povodne, teraz však tok vyzerá úplne inak. Sever Talianska zažíva podľa CNN najhoršie sucho za posledných sedem desaťročí. Rieka je taká vyschnutá, že sa v nej nedávno našla bomba z druhej svetovej vojny. Milióny ľudí sú pritom od Pádu závislé vo svojej obžive, predovšetkým v poľnohospodár­stve. Pozdĺž rieky sa vyrába približne 30 percent talianskych potravín a niektoré z najznámejších exportných výrobkov, ako je parmezán.

Údolie Loiry vo Francúzsku je plné viníc, ktoré produkujú niektoré z najznámejších vín na svete. Tok je považovaný za poslednú divokú rieku Francúzska, ktorá podporuje biologicky rozmanité ekosystémy, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Niektoré úseky Loiry sú však teraz kvôli nedostatku dažďov a extrémnym horúčavám také vyschnuté, že ich ľudia môžu prechádzať pešo, upozorňuje CNN.

pavuk Čítajte aj Pavúkom sa možno zdajú sny ako ľuďom, tvrdia vedci

Satelitné snímky z mesta Saumur podľa nej ukazujú, že v Loire je vidieť viac odhaleného koryta ako vody. Úrady vypúšťajú do rieky vodu z priehrad, väčšinou preto, aby zabezpečili dostatok vody na chladenie štyroch jadrových elektrární pozdĺž nej.

Dunaj je ďalším dôležitým európskym plavebným kanálom, ktorý preteká desiatimi štátmi. V Rumunsku, Srbsku a Bulharsku pritom robotníci rieku bagrujú, aby zabezpečili, že sa po nej budú môcť plaviť lode, opisuje stanica. Dunaj podľa nej nie je v takom hroznom stave ako niektoré iné európske rieky, ale krajiny ako Maďarsko sú od neho natoľko závislé z hľadiska cestovného ruchu, že dosahy sú už citeľné. Niektoré výletné lode sa do Maďarska vôbec nedostali. Tie, ktoré ešte plávajú, nemôžu stávať na obvyklých zastávkach, pretože mnohé z nich sú kvôli poklesu hladiny vody uzavreté.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #horúčavy #sucho #rieky