Archeológovia objavili v Španielsku obrovskú megalitickú pamiatku

Archeológovia objavili na farme v južnom Španielsku jednu z najväčších známych megalitických stavieb v Európe, ktorú ľudia zrejme využívali rovnako ako Stonehenge na pozorovanie a oslavu slnovratov a rovnodenností. Pamiatka je stará prinajmenšom 7 000 rokov a pozostáva z obrích kamenných kruhov, ktoré tvoria viac ako 500 menhirov, napísal britský denník The Times.

22.08.2022 18:00
spanielsko stonehenge Foto:
debata

Podľa odborníkov z univerzít v Huelve a Alcalá de Henares prehistorickí predkovia komplex na kopci na ľavom brehu rieky Guadiana využívali prinajmenšom tri tisícročia. Okrem iného sa v ňom našli aj kamenné ohrady, ktoré možno slúžili na rituálne účely alebo ako pohrebisko.

Nečakaný objav sa podaril na území farmy La Torre-La Janera pri hraniciach s Portugalskom po tom, čo sa jej majitelia rozhodli založiť avokádové plantáže.

Miestne úrady kvôli tomu nariadili archeologický prieskum niekoľkých menhirov, o ktorých existencii na pozemkoch sa vedelo a ktoré boli poškodené už v 70. rokoch, keď sa na mieste začali sadiť eukalyptové stromy, a potom v roku 2008 v čase vzniku veternej elektrárne.

Archeológovia lokalitu skúmali od januára 2020 po dobu 18 mesiacov, okrem iného pomocou leteckého snímkovania a počítačovej analýzy, a výsledky sú ohromujúce. Našlo sa celkovo 526 menhirov, teda stojacich kameňov, a tiež nástroje a miesta, kde sa kameň lámal.

Lužný most, D4R7, otorenie, Čítajte aj VIDEO: Nízka hladina Dunaja v Srbsku odkryla nemecké lode potopené počas vojny

Podľa doterajších poznatkov boli najstaršie kamene vysekané z miestneho druhu pieskovca s prímesou sľudy, živca a kremeňa a pochádzajú zo 6. tisícročia pred naším letopočtom. „V rámci Pyrenejského polostrova ide o úplne jedinečný areál… Činnosti spojené s menhirmi a dolmenmi mohli po dlhý čas slúžiť na starostlivosť o územie predkov, na posilnenie pút v rámci komunity a na vytvorenie pamäti daného miesta,“ píšu archeológovia v štúdii zverejnenej v periodiku Trabajos de Prehistoria.

Kamene majú mnoho rôznych tvarov a veľkostí, sú dlhé od jedného do 3,5 metra. Niektoré sú nedokončené, čo možno napovedá, že ich tvorcovia prácu opustili po tom, čo v kameni našli trhliny alebo iné kazy. Ďalšie sú sochársky opracované a našli sa vyrovnané do radov či kruhov alebo mali formu dolmenov, teda akýchsi mohýl, ktoré najskôr slúžili ako hrobky alebo miesta pre obete.

Najstaršie kamene sú v surovom stave a sú na nich len drobné stopy opracovania ľudskou rukou. Menhiry, ktoré tvorili rady a kruhy a sú asi o tisíc rokov mladšie, naopak, nesú známky leštenia a brúsenia a tiež zložitejšieho opracovania, ktoré malo zabezpečiť, že sa nezrútia, a to vrátane podstavcov a základov. „To, že sa našli ohrady, základne a megalitické jamy, naznačuje, že areál dlhý čas slúžil ako rituálne a ceremoniálne miesto,“ uviedli výskumníci, podľa ktorých sa kamene zo starších formácií často používali na stavbu nových.

tasmánsky vlk Čítajte aj Tím vedcov plánuje "vzkriesiť" vyhynutého tasmánskeho tigra

Dva kamenné kruhy, takzvané kromlechy, sú umiestnené na vrchole kopca s jasným výhľadom na východ, čo viedlo vedcov k záveru, že mohli mať funkciu astronomických hodín alebo kalendára, ktorý vďaka polohe Slnka určoval dôležité dáta. Kamene sú v tvare písmena U, čo pripomína ďalšie megalitické kruhy známe z Portugalska. Blízko areálu sa našlo aj 46 kameňolomov, často s nástrojmi alebo neopracovanými kameňmi.

Vďaka objavom získali archeológovia povolenie na ďalší podrobnejší prieskum, ktorý má trvať päť rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #objav #výskum #Stonehenge #megality