Dvojitá oslava: Dvojhlavá korytnačka Janus oslavuje 25. narodeniny

Dvojhlavá korytnačka Janus, ktorá sa stala maskotom múzea prírodnej histórie v Ženeve, oslavuje v týchto dňoch 25. narodeniny.

02.09.2022 18:03
debata

Janusovi, ktorý má tiež dve srdcia, dvoje pľúca a dve rôzne osobnosti, sa tu dostáva láskyplnej starostlivosti, vďaka ktorej sa stal zrejme najdlhšie žijúcou korytnačkou s dvoma hlavami na svete.

Ošetrovatelia, ktorí ho kŕmia šalátom v bio kvalite, ho každý deň masírujú a kúpu v odvare z harmančeka a zeleného čaju pripúšťajú, že vo voľnej prírode by dlho neprežil. Svoje dve hlavy totiž nedokáže stiahnuť do panciera, aby ich ochránil pred nepriateľom. „Myslím, že je to vďaka pozornosti a oddanosti, s ktorou sa mu venujeme,“ hovorí ošetrovateľka Angelica Bourgoinová k tomu, že sa Janus dožíva štvrťstoročia.

Pravidelne chodí na prechádzky, ktoré mu občas spestruje hudba, jazdí na prispôsobenom skateboarde. Táto korytnačka grécka nesie meno po rímskom bohu Jánovi, ktorý býva zobrazovaný s dvoma tvárami.

Janus je pod neustálym dohľadom pre prípad, že by sa prevrátil, čo by pre neho mohlo byť smrteľné. Pred dvoma rokmi prežil operáciu močového kameňa a je nutné, aby mu niekto pravidelne premazával hlavy vazelínou, aby sa pri trení o seba neodreli.

Korytnačka sa kvôli dvom odlišným povahám často navyše dostáva do konfliktu sama so sebou napríklad kvôli tomu, ktorým smerom ísť. "Pravá hlava je zvedavejšia, častejšie smeruje nahor a má silnejšiu osobnosť.

Ľavá strana je pasívnejšia a rada je," približuje Janusove odlišné charaktery Bourgoinová a dodáva, že zatiaľ čo jedna hlava miluje čakanku, pre druhú je lahôdkou mrkva.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #múzeum #korytnačka #dve hlavy