Lockdown počas pandémie covidu ovplyvnil aj správanie primátov v zoo

Primáty v zoologických záhradách a safari parkoch trávili počas prvého lockdownu viac času osamote a prijímali menej potravy. V ich správaní tiež bolo počas koronavírusovej pandémie viac súperenia o dominanciu i viac pohlavnej aktivity.

13.09.2022 06:00
opice Foto:
debata

Vedecká štúdia v časopise Animals sa venovala zmenám v správaní nížinných goríl, viacerých druhov šimpanzov a paviánov po opätovnom otvorení zoologických záhrad.

„Primáty sú kognitívne najvyspelejšie druhy v zoologických záhradách a ich interakcie s návštevníkmi sú zložité. Pre verejnosť sa zoologické záhrady a parky len zriedka zatvárajú na dlhší čas, čo nám poskytlo jedinečnú príležitosť skúmať, ako návštevníci ovplyvňujú správanie sa zvierat,“ vysvetlila Samantha Wardová z Univerzity Nottingham Trent (NTU), ktorá vedecky skúma životné podmienky zvierat v zajatí.

drop velky Čítajte aj Drop na Slovensku bojuje o prežitie. Ochranári teraz našli jeho hniezdo. Po 12 rokoch

Po návrate návštevníkov šimpanzy bonobo a gorily trávili viac času pri rôznych aktivitách vo výbehoch, menej boli osamote a menej tiež odpočívali. V prípade paviánov v safari parku vedci zaznamenali nižšiu sexuálnu aktivitu a v rámci tlupy menej súperenia o dominantné postavenie. K automobilom návštevníkov sa tiež častejšie približovali než predtým k autám strážcov, keď bol park uzavretý.

Interakcie medzi ľuďmi a zvieratami sú považované za kľúčové vo vzťahu k podmienkam života zvierat v zajatí, naznačuje výskum. Ukázalo sa, že rôzne živočíšne druhy, a dokonca aj jednotlivé zvieratá, reagujú rôzne na rôznych ľudí. Zdá sa však, že v prípade šimpanzov a paviánov pôsobil návrat návštevníkov pozitívne. Podobne to bolo aj v prípade goríl, ktoré teraz trávia menej času osamelo.

janus korytnacka Čítajte aj Dvojitá oslava: Dvojhlavá korytnačka Janus oslavuje 25. narodeniny

„Naša štúdia ukázala, ako rôzne sa dá ovplyvniť život primátov v zajatí. Zmeny správania a využívania priestorov v prítomnosti návštevníkov ukazujú, aké dôležité je poskytovať zvieratám prostredie, ktoré im umožňuje aktívne sa prispôsobovať zmenám,“ povedala Ellen Williamsová z britskej Univerzity Harpera Adamsa.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #opice #pandémia #lockdown #primáty