Samce delfínov vytvárajú celoživotné putá, pomáhajú im nájsť partnerky

Delfínie samce vytvárajú desaťročia trvajúce sociálne väzby a spolupracujú, aby si navzájom pomáhali pri hľadaní partneriek a v boji s konkurentmi. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval The Guardian.

11.09.2022 06:00
delfin Foto:
debata (1)

Podobné konanie bolo podľa autorov štúdie doteraz pozorované iba u ľudí. Delfíny uzatvárajú dlhodobé a stabilné spojenectvo, ktoré navyše vytvárajú aj medzi rôznymi skupinami. „Pred našou štúdiou sa však predpokladalo, že kooperatívne aliancie medzi skupinami sú vlastné iba ľuďom,“ uviedol spoluautor štúdie Richard Connor z americkej University of Massachusetts Dartmouth. Zistenia zrejme podporujú hypotézu sociálneho mozgu, podľa ktorej rozmery mozgu určovalo predovšetkým sociálne správanie. Ľudia a delfíny sú dva živočíchy s najväčším mozgom v pomere k veľkosti tela.

„Nie je to náhoda,“ povedal Connor. Jeho štúdiu publikoval odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Connorov tím zbieral dáta pozorovaním 202 delfínov v Žraločej zátoke asi 800 kilometrov severne od austrálskeho mesta Perth v rokoch 2001 až 2006, a to aj počas vrcholného obdobia párenia medzi septembrom a novembrom.

Výskumníci od seba tieto morské cicavce rozlišovali podľa ich jedinečného pískania. V laboratóriu potom bližšie prechádzali dáta 121 dospelých delfíních samcov a sledovali, ako utvárali sociálne väzby. V pozorovaní ich spojenectva potom pokračovali ďalších desať rokov. Vzťahy týchto cicavcov sú premenlivé a zložité. Výskumníci však objavili aliancie, ktoré vznikli medzi dvoma až tromi samcami ako medzi najlepšími priateľmi. Ich skupiny sa potom rozšírili až na 14 členov.

Tieto samce si potom pomáhali pri hľadaní partneriek, s ktorými by sa mohli rozmnožovať, aj pri naháňaní samíc iných delfínov a tiež sa navzájom bránili pred tým, aby ich o ne nejaký konkurent nepripravil.

Vadret dal Corvatsch Čítajte aj V dôsledku teplého leta sa roztopil ľad starý 7000 rokov

Tieto spojenectvá, ktoré môžu trvať desaťročia, vznikajú, keď sú delfíny mladé, hoci sa im začnú vyplácať až oveľa neskôr. Niekedy, najmä keď tieto morské cicavce cítia, že im hrozí nebezpečenstvo, sa medzi sebou spoja aj dve skupiny a vytvoria tak veľké spojenectvo. Medzi delfínmi, ktoré vedci pozorovali, mal každý samec puto asi s 22 až 50 delfínmi. Podľa vedcov sa preukázalo, že čím silnejšie vzťahy medzi sebou delfíny mali, tým úspešnejšie boli v prilákaní samíc. Samcom tak väčší úspech pri rozmnožovaní zaisťuje skôr hĺbka ich vzájomných vzťahov ako veľkosť skupiny.

waze policajt Čítajte aj Britská dopravná polícia dáva do aplikácie Waze falošné hlásenia o kontrolách

Je už všeobecne známe, že delfíny sú veľmi spoločenské a kooperatívne a že sa vedia pozoruhodne dobre prispôsobiť a naučiť správaniu špecifickému pre ich prostredie. Denníku The Guardian to povedala Stephanie Vennová-Watsonová, ktorá viedla oddelenie medicíny a výskumu v Národnej nadácii pre morské cicavce v kalifornskom San Diegu. „Nie je možné vylúčiť, že podobné spojenectvo by si mohli vytvoriť aj iné ryby,“ povedala Vennová-Watsonová, ktorá sa na štúdii nepodieľala. „Toto komplexné správanie bude pravdepodobne obmedzené na cicavce s veľkým mozgom,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #štúdia #vedci #delfín #sociálne väzby