Vedci zisťujú, prečo v obľúbenom novozélandskom zálive pribúda žralokov bielych

V jednej z najobľúbenejších plážových lokalít na pobreží Nového Zélandu sa stále častejšie objavujú biele žraloky. Tím vedcov sa spolu s členmi miestneho kmeňa snaží zistiť, čo je za týmto javom. Zvýšený výskyt obávaných predátorov podľa nich môže súvisieť aj s otepľovaním oceánov, napísal The Guardian.

08.09.2022 06:00
Great White Shark  biely žralok Foto:
debata (2)

Počet obyvateľov oblasti Bay of Plenty, ktorá sa nachádza okolo rovnomenného zálivu na severe Severného ostrova, sa každé leto prudko zvýši – krásne pláže totiž priťahujú davy ľudí. Rekreanti sa však stále viac obávajú čoraz častejších návštev žraloka bieleho.

Nový Zéland naposledy zaznamenal smrtiaci útok tohto predátora v januári 2021 na severe krajiny. Žraloky však vidieť čoraz častejšie a surfisti na pláži Mount Maunganui sa na jar len tesne vyhli údajne 3,5-metrovému zvieraťu. Teraz sa vedci, odborníci na žraloky, experti zameraní na ochranu prírody a členovia miestneho kmeňa snažia vďaka špeciálnemu projektu pochopiť zmeny, ktoré spôsobili čoraz častejší výskyt tohto druhu v zálive Bay of Plenty.

Vadret dal Corvatsch Čítajte aj V dôsledku teplého leta sa roztopil ľad starý 7000 rokov

Tím podľa svojho veliteľa, morského biológa Phila Rossa z univerzity vo Waikate dúfa, že sa mu podarí zistiť, či je žralokov skutočne viac, alebo sú častejšie pozorované jednoducho preto, že je viac ľudí vo vode. Úlohu by tiež mohlo zohrávať otepľovanie oceánov, ktoré môže meniť migračné zvyklosti týchto parýb. Podľa Rossa je tiež potrebné vyriešiť otázku, či ide o miestnu populáciu žralokov bielych, ktoré v zálive a jeho blízkosti zostávajú natrvalo, alebo o migrujúcich predátorov, ktorí tu strávia jednu letnú sezónu alebo len preplávajú okolo.

Na sledovanie žralokov existuje mnoho metód vrátane inštalácie špeciálnych kamier GoPro na morské dno v blízkosti nádob s návnadou. Podľa Rossa vedci takto bežne pozorujú aj ryby. „Používame ich tu už roky a začali sme zaznamenávať veľkých bielych žralokov, ktoré k nim priplávajú, aby sa na ne pozreli,“ dodal.

So zostavením harmonogramu žraločieho správania vedcom pomáhajú aj členovia miestneho kmeňa. „Majú veľa znalostí o zálive… nemáme žiadne záznamy za posledných desať rokov alebo niekoľko desaťročí, ale orálna história by nám mohla povedať, ako sa veci menili v oveľa dlhšom časovom horizonte,“ vysvetlil Ross.

pohar Čítajte aj Máte doma tento pohár? Ihneď sa ho zbavte. Obsahuje kadmium a olovo

S pozorovaním môžu pomôcť aj rybári, vodáci, surfisti či plavci, ktorí budú môcť nahrávať svoje fotografie a videá na špeciálnu webovú stránku. Jedným z cieľov projektu je pomôcť miestnej komunite lepšie oceniť a pochopiť žraloky a zároveň zaistiť väčšiu bezpečnosť ľudí vo vode. „Váš toustovač je nebezpečnejší ako žralok a je pravdepodobnejšie, že vám ublíži. (Žraloky) tu vždy boli a nie sú niečím, čoho by ste sa museli neustále báť,“ vyhlásil Ross. „Ale ak vidíte oblasť, kde sa kŕmia ryby alebo vtáky, nie je to miesto, kam by ste si mali ísť zaplávať,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #pláž #ľudia #vedci #žralok