„Opitá“ pšenica zvláda sucho lepšie

Jednoduchý spôsob, ako ochrániť rastliny pred suchom a škodami, ktoré prináša, odhalili japonskí odborníci.

09.09.2022 13:22
pole, pšenica, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keď totiž rastlinám sužovaným suchom dodali etanol, ktorý tvorí základ alkoholických nápojov, vydržali bez vody až dva týždne. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej časopisom Plant and Cell Physiology.

Pokusy o ochranu plodín pred suchom sú drahé a často sa nezaobídu bez genetických úprav. Modifikované rastliny dokážu počas sucha uzatvárať stomaty, malé prieduchy na povrchu listov, ktoré regulujú výmenu plynov medzi rastlinou a okolím. Vďaka ich uzavretiu strácajú rastliny menej vody.

Geneticky upravené rastliny, ktoré to dokážu, si však kvôli ich cene nemôže dovoliť každý. Tím Motoakiho Sekiho z výskumného ústavu RIKEN ale našiel lacnejší spôsob, ako dosiahnuť rovnaký efekt: pomohol si etanolom.

Ošetrili ním pšenicu, ryžu a tiež Arábovku Thalovu (Arabidopsis thaliana). Ukázalo sa, že rastliny sa pod vplyvom etanolu správajú podobne ako geneticky modifikované druhy – tiež uzatvárajú svoje prieduchy. Okrem toho dokážu etanol využiť. Vyrábajú z neho cukor a môžu tak pokračovať vo fotosyntéze.

Speculoos-2c Čítajte aj Belgickí vedci chcú preskúmať atmosféru novej exoplanéty Speculoos-2c

Vedci zistili, že dvojtýždňové sucho dokážu prežiť až tri štvrtiny rastlín ošetrených etanolom. Z neošetrených prežila len každá dvadsiata. „Ošetrenie obilnín etanolom môže zvýšiť ich výnosy počas sucha,“ konštatoval hlavný autor štúdie Motoaki Seki.

Zatiaľ však nie je jasný vplyv použitia etanolu na životné prostredie v rozsiahlych poľnohospodárskych oblastiach. Rastliny ho totiž nevstrebú úplne, časť z neho zostáva v pôde. Čo to znamená pre kvalitu pôdy a podzemných vôd, vedci v laboratórnom experimente neskúmali.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #sucho #pšenica #rastliny #etanol