Štúdia: Niektoré opice používajú kamenné nástroje na masturbáciu

Mnohé opice zdatne manipulujú s kameňmi, ktoré používajú na vykopávanie korienkov, prerezávanie rastlín a rozbíjanie rôznych pochúťok, vrátane ovocia a orechov.

18.09.2022 06:00
makak Foto:
debata (5)

Zdá sa však, že niektorí primáti používajú kamenné nástroje aj na niečo iné. V článku publikovanom v časopise Ethology vedci uvádzajú, že niektoré makaky si často trú alebo poklepávajú kameňmi po genitáliách a že toto správanie je spojené so známkami fyziologického vzrušenia.

caj salka Čítajte aj Pitie aspoň dvoch šálok čaju denne môže predĺžiť život, naznačuje štúdia

Inými slovami, zdá sa, že opice vykonávajú „určitú formu masturbácie pomocou nástrojov“, povedala The New York Times doktorandka Camilla Cenniová z kanadskej Univerzity Lethbridge. Vedkyňa výskum vykonávala v rámci svojej dizertačnej práce. V štúdii vychádza z pozorovania makakov jávskych, ktoré žijú v opičej rezervácii pri balijskom Ubude alebo v jej blízkosti, kde zvieratá pravidelne dostávajú potravu od ľudí.

Štúdia makakov nie je prvá, ktorá sa zmieňuje o masturbácii voľne žijúcich zvierat pomocou predmetov. Poskytuje ale nový dôkaz, že prinajmenšom v niektorých prípadoch zvieratá zrejme používajú nástroje len preto, aby si dopriali rozkoš.

Vedci si už skôr všimli, že makaky z balijskej rezervácie často manipulujú s kameňmi bez zjavného účelu. Opice napríklad klopkajú kameňmi o seba alebo ich dvíhajú a opakovane púšťajú. „Ide o akýsi druh hravej manipulácie, pri ktorej sa nezdá, že by mala nejakú zjavnú funkciu,“ povedala Cenniová.

Opice tiež niekedy používajú kamene na trenie alebo poklepkávanie okolo genitálií a slabín, čo vedcov prinútilo k formulovaniu hypotézy, ktorú nazvali „sexuálna hračka“.

Aby túto hypotézu systematicky preskúmali, analyzovali Cenniová a jej vedeckí kolegovia 173 opíc pri hre s kameňmi. Zistili, že mladí samci sa poklepkávaniu a treniu genitálií venujú častejšie ako dospelí samci a že je obzvlášť pravdepodobné v sexuálne vypätých situáciách, napríklad keď sa oni alebo iný makak v ich blízkosti usilujú o partnerku alebo prejavujú známky sexuálneho vzrušenia.

dugong Čítajte aj Dugong morský v čínskych vodách prakticky vyhynul

Hoci použitie kameňa ako sexuálnej hračky môže znieť nepríjemne, Cenniová uviedla, že nikdy nebola svedkom toho, že by opice vydávali nejaké zvuky, ktoré by naznačovali, že ich niečo bolí. Napriek tomu poznamenala, že bez ďalších pozorovaní nemožno vylúčiť myšlienku, že by činnosť mohla spôsobovať bolesť aj potešenie.

Vedci vyslovili myšlienku, že opice mohli na poklepávanie a trenie genitálií naraziť pri iných, zdanlivo bezúčelných činnostiach spojených s manipuláciou s kameňmi. Ak by to bola pravda, zodpovedalo by to vedeckej teórii, podľa ktorej sa používanie nástrojov mohlo vyvinúť z hravej manipulácie s predmetmi.

Napriek tomu nie je jasné, nakoľko je možné zovšeobecniť výsledky jedinej populácie makakov, ktorú pravidelne kŕmia ľudia, a preto musia tráviť menej času hľadaním potravy ako iné populácie opíc. Podľa vedcov je možná ich hra s kameňmi iba výhodou voľného času.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #nástroje #orechy #opice #kamene #makaky