Klimatická kríza ohrozuje motýle a včely, a tým aj tretinu našich potravín

Viac ako polovica druhov netopierov v Spojených štátoch je na zozname ohrozených druhov, populácia včiel sa zmenšuje a vedci nedávno oznámili, že monarcha sťahovavý, motýľ z čeľade babôčkovitých, je nebezpečne blízko vyhynutia.

24.09.2022 06:00
včela, včely Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všetky tieto živočíchy sú pritom významní opeľovači, bez ktorých by ovocie, zelenina a ďalšie rastliny zostali neopelené, čo by zásadne ohrozilo potravinové zásoby na svete, uviedol web CNN.

Video
Pravda o klíme - 5. diel: S ochranárom a producentom Nigelom Marvenom o najmä o prírode na Slovensku, o zmenách ročných období, hmyze a včelách, ale aj o tom, čo každý z nás osobne môže urobiť pre ochranu klímy na planéte. Premiéra 26. 5.
Vyrobila TV Pravda a Športová akadémia Mateja Tótha, o.z.

Približne 30 percent potravín, ktoré sa dostanú na náš stôl, tam sú vďaka motýľom, včelám a netopierom. Pri strate týchto zásadných živočíchov by mohli zo svetového jedálnička zmiznúť aj niektoré naše obľúbené potraviny.

Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv patria medzi najnáchylnejšie potraviny jablká, melóny, brusnice, tekvica, brokolica a mandle. Len včely opeľujú približne 90 komerčne pestovaných plodín. Vymiznutie opeľovačov by ohrozilo napríklad aj produkciu alkoholu, napríklad tequily.

dvojnici Čítajte aj Dvojníci sa podobajú nielen v tvári, ale aj v genetike a správaní, tvrdí štúdia

„Všetko je zložito prepojené, či už jete potravinu, ktorá je priamo opeľovaná, alebo niečo, čo je na opeľovačoch závislé, je to dominový efekt,“ povedal Ron Magill, odborník zoologickej záhrady v Miami.

Inými slovami, ak má človek rád vyprážané kura alebo bravčové kotlety, tieto zvieratá tiež jedia ovocie, zeleninu a ďalšie rastliny, ktoré sú závislé od opeľovačov, na ktoré má neblahé účinky klimatická kríza.

Najcitlivejší hmyz? Motýle

Stále väčšie obavy vzbudzuje medzi vedcami vplyv extrémnych horúčav najmä na motýle. „Motýle patria k najcitlivejšiemu hmyzu, čo sa zmien teplôt týka,“ uviedol Magill. Vyššie teploty totiž môžu spôsobiť, že rastliny vykvitnú skôr a nie sú potom už v súlade s dobou, kedy motýle kladú vajíčka a metamorfujú. To znamená, že kvety, na ktorých sú motýle závislé ako na potrave, už odkvitnú.

Tento druh hmyzu sa potom musí živiť alternatívnou rastlinou, čo má veľký vplyv na jeho schopnosť rozmnožovať sa a prežiť. Tento problém môže prerásť v cyklus, keď motýle nemôžu získať potravu potrebnú na rozmnožovanie a rastliny nemôžu byť opeľované.

umelé sladidlo verzus cukor Čítajte aj Umelé sladidlá ovplyvňujú baktérie v čreve. Nie sú úplne bezpečné

Správa OSN z roku 2019 navyše varuje, že kvôli zrýchľujúcej sa klimatickej kríze hrozí v najbližších desaťročiach vyhynutie až jednému miliónu druhov.

Včiel kontinuálne ubúda už niekoľko rokov

Napríklad včela medonosná začala vykazovať alarmujúci úbytok už v roku 2006. Od apríla 2020 do apríla 2021 prišli včelári v USA o približne 45 percent včelstiev, uvádza Poľnohospodárska fakulta Auburnskej univerzity, podľa ktorej je priemerná prijateľná obmena včelstiev približne 20 percent. Výskum navyše ukázal, že parazity, ktoré zabíjajú včely, sa častejšie vyskytujú v teplejšom podnebí. Ak teda bude dochádzať k ďalšiemu zvyšovaniu teplôt, parazitom by sa mohlo dariť lepšie, čo by pre včely malo katastrofálne následky.

Niekoľko krajín, dokonca aj niektoré štáty v USA, preto už pristúpili k opatreniam na ochranu dôležitých druhov živočíchov. Kalifornia sa usiluje o obmedzenie pesticídov, ktoré zabíjajú včely. Hoci k úbytku dochádza postupne, odborníci sa obávajú, že nakoniec bude príliš veľký na to, aby ho ekosystémy prekonali.

praclovek Čítajte aj Najstarší známy predok človeka pravdepodobne vedel chodiť, tvrdia vedci

Ohrozené sú aj netopiere, obrovskí pomocníci v boji so škodcami

Tiež netopiere zohrávajú nezastupiteľnú úlohu v oblasti potravinovej bezpečnosti. Nové štúdie odhadujú, že netopiere zožerú toľko škodcov, že Spojeným štátom ušetria viac ako jednu miliardu dolárov ročne na škodách na úrode a nákladoch na pesticídy, najmä v kukuričnom priemysle.

Netopiere, ktoré sú klimatickou krízou ovplyvnené rovnako ako motýle a včely, sú tiež dôležitými opeľovačmi. „Keby sme nemali netopiere, nemali by sme tequilu, pretože tie jediné opeľujú rastlinu agáve, z ktorej sa tequila vyrába,“ popísal Magill.

V dôsledku rastúcich teplôt však uhynulo veľké množstvo netopierov. Často zomreli na úpal kvôli tomu, že majú iba obmedzené ochladzovacie mechanizmy. Netopiere nie sú len dôležitými opeľovačmi, ale sú zároveň považované aj za hlavných roznášačov semien a majú pre ekosystémy zásadný význam, podobne ako vtáky.

debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #včela #netopier #vyhynutie druhov