Amazonský prales postihol v septembri najvyšší počet požiarov za 12 rokov

Amazonský prales v Brazílii postihol v septembri najväčší počet požiarov za posledných 12 rokov. Napísala to dnes agentúra EFE s odkazom na údaje brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru (INPE).

01.10.2022 19:27
Brazília / Amazónia / Amazonský dažďový prales... Foto: ,
debata

Ten prostredníctvom satelitov zaznamenal viac ako 41 000 požiarov, čo je takmer dvojnásobok oproti septembru minulého roka.

Rast počtu požiarov odborníci očakávali, pretože v Brazílii začalo v máji obdobie sucha, údaj za tohtoročný september ich predpovede ale výrazne prekonal. Vysoký počet ohňov INPE registroval už v auguste, keď napočítal 33 000 požiarov.

„Celkové počty sú veľmi vysoké,“ povedala predstaviteľka brazílskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Marina Napolitanová.

Počet požiarov obvykle v amazonskom pralese narastá v období od mája do októbra. Podľa ekológov ale za výrazný rast môžu predovšetkým ľudia a ich činnosť, napríklad nelegálna ťažba dreva. Ekologické organizácie tvrdia, že k väčšiemu výrubu amazonského pralesa prispela politika prezidenta Jaira Bolsonara, ktorá uvoľnila pravidlá a kontrolu ľudských aktivít v tejto rozsiahlej časti krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #požiar #Amazónsky prales