Psy dokážu z dychu svojho majiteľa vycítiť stres, zistili vedci

Psy sú považované za verných spoločníkov ľudí a opäť ukázali, ako dobre poznajú ich pocity – tentoraz v čuchovom teste. Vedci totiž zistili, že z ľudského dychu a potu dokážu psy vycítiť stres.

04.10.2022 06:00
debata (1)

Objav by tak mohol pomôcť napríklad pri výcviku terapeutických psov. Autorom štúdie sa podarilo vycvičiť štyri psy, ktoré do prieskumu prihlásili ich majitelia, aby dokázali rozoznať nádobu, kde bola vzorka potu alebo dychu odobratá vystresovanému človeku. Podarilo sa im to vo viac ako 650 z celkom 700 pokusov. Za každé správne určenie dostali maškrtu.

Vzorky svojho potu a dychu do výskumu poskytlo 36 dobrovoľníkov, ktorí museli vyriešiť ťažký matematický problém a nahlásiť, do akej miery ich stresoval.

Foto: journals.plos.org
pes stres

Vedci z Kráľovskej univerzity v Belfaste dúfajú, že ich štúdia pomôže pri výcviku terapeutických psov. Výskum publikoval odborný časopis Plos One.

Psy vnímajú svet prostredníctvom čuchu. Ich vysoko citlivé schopnosti detekcie pachov sa používajú na odhaľovanie drog, výbušnín či chorôb, vrátane niektorých druhov rakoviny, cukrovky alebo covidu-19.

„Mali sme veľa dôkazov, že psy dokážu zachytiť ľudské pachy, ktoré sú spojené s určitými zdravotnými stavmi alebo chorobami – ale nemáme veľa dokladov o tom, že dokážu vycítiť rozdiely v našom psychickom stave,“ uviedla vedúca štúdia Clara Wilsonová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #vedci #pes #výskum #čuchový test