Tekvice pohodené v prírode vážne ohrozujú ježkov

Vydlabané tekvice pohodené v lese po oslavách Halloweenu môžu byť smrtiace pre divokú zver, konkrétne pre ježkov, u ktorých tekvica spôsobuje hnačku, následnú dehydratáciu a ďalšie ťažkosti.

01.11.2022 10:54
jeseň, tekvica Foto:
debata (6)

Ježkovia po konzumácii tekvíc stratia váhu a neprežijú zimný spánok, varovala podľa webu stanica BBC charitatívna organizácia Woodland Trust.

Jež trávi jeseň a začiatok zimy zhromažďovaním tukových zásob na nadchádzajúci zimný spánok, a je preto v tomto období schopný zjesť čokoľvek, čo je ľahko dostupné, vrátane pohodených tekvíc. „Hoci tekvice pre nich nie sú priam jedovaté, spôsobia im mnoho zdravotných problémov. V tomto období roka si ježko nemôže dovoliť ochorieť, pretože potom nemusí prežiť zimu,“ povedal ochranár Trevor Weeks.

Podľa Paula Buntona z organizácie Woodland Trust ľudia do britských lesov po každom Halloweene pohodia tisíce ton tekvíc. „Tiež môžu divokému životu prospieť v malých mierach napríklad na záhrade, kde sa na nich živia vtáky, ale nie v lese,“ uviedol Bunton.

Woodland Trust tiež dodáva, že ďalšou možnosťou je tekvice darovať miestnej zoologickej záhrade či farme ako kŕmenie pre zver, pre ktorú sú tekvice vhodné.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #jež #tekvica