Výbuch podmorskej sopky pri Tonge bol najväčší, aký sa podarilo zaznamenať

Tohtoročná erupcia podmorskej sopky v blízkosti súostrovia Tonga v Tichom oceáne bola najväčšia, akú sa kedy podarilo zaznamenať.

21.11.2022 13:47
hunga tonga Foto:
debata (1)

Oznámili to novozélandskí vedci, píše agentúra DPA. Podmorská sopka Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ktorá sa nachádza 65 kilometrov od hlavného mesta Tongy Nuku'alofa, vybuchla v januári tohto roku. V dôsledku erupcie sa uvoľnil do ovzdušia obrovský oblak popola a sopečných plynov.

Vedci z novozélandského Národného inštitútu pre výskum vody a atmosféry (NIWA) v rámci hĺbkovej analýzy zistili, že v dôsledku sopečného výbuchu pri Tonge došlo k presunutiu materiálu z morského dna v rozsahu rovnajúcom sa 2,6 miliónu plaveckých bazénov. Tento materiál bol rozptýlený až do okruhu 20 kilometrov.

„Erupcia (podmorskej sopky pri Tonge) dosiahla rekordnú výšku, vôbec po prvý raz sa dostala až do mezosféry,“ uviedol morský geológ Kevin Mackay z NIWA. Aj napriek silnému výbuchu zostala sopka Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai viac-menej nepoškodená. Len jej kráter poklesol zhruba o 700 metrov. Výskum však dokazuje, že je stále aktívna a eruptuje.

VEDA Izrael nápis najstarší abecedný hrebeň vši Čítajte aj Vedci našli na hrebeni na vši najstarší nápis a vykonali transfúziu umelej krvi

Bádatelia v tejto súvislosti skúmali aj tzv. pyroklastický prúd zmes lávy, sopečného popola a plynov, ktorá môže dosiahnuť teplotu až 1000 stupňov Celzia a rýchlosť 700 kilometrov za hodinu. Zvyšky tohto prúdu sa našli vo vzdialenosti 80 kilometrov od sopky, ale predpokladá sa, že sa mohli dostať aj do 100-kilometrovej vzdialenosti.

Podľa vedcov práve tento fenomén spôsobil prerušenie tamojších vnútroštátnych i medzinárodných komunikačných káblov v oblasti; niektoré z nich pokryla až 30-metrová vrstva vulkanického materiálu, píše DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Tichý oceán #Tonga #erupcia sopky