Umelá inteligencia určila, že sporný obraz na 80,58 percenta namaľoval Renoir

Umelá inteligencia určila, že sporný obraz je na vyše 80 percent dielom francúzskeho maliara Pierra-Augusta Renoira.

22.11.2022 06:00
debata (2)
Foto: Art Recognition
renoir

Odborníci sa totiž dlho preli o to, či je autorom diela vo vlastníctve súkromného švajčiarskeho zberateľa skutočne známy francúzsky impresionista, alebo iný umelec, napísal denník The Guardian.

Čiernovlasá žena s ľahkým úsmevom a telom natočeným doprava na spornom obraze je nápadne podobná žene vyobrazenej na Renoirovom diele. Tento olej na plátne aukčná sieň Sotheby's nedávno ocenila na 100 000 až 150 000 libier. Algoritmus švajčiarskej spoločnosti Art Recognition vychádzal zo 206 reprodukcií Renoirových malieb, aby sa naučil rozpoznať maliarov štýl.

Ten podľa odborníkov charakterizujú trhané ťahy štetcom a výrazné kombinácie kontrastných farieb. Algoritmus mal tiež k dispozícii menšie výrezy z Renoirových diel a maľby iných umelcov, ktorí tvorili v podobnom štýle a v rovnakom čase ako známy impresionista.

Umelá inteligencia na základe týchto vstupných dát určila, že pravdepodobnosť, že je obraz je Renoirovým dielom, je 80,58 percenta. Určiť neistotu zahaľujúcu niektoré umelecké diela a vyjadriť ju číselne je podľa generálnej riaditeľky Art Recognition Cariny Popoviciovej dôležité.

„Majitelia umenia často od znalcov počúvajú, že je to ich ,dojem' alebo intuícia, ktorá im hovorí, či je obraz pravý, alebo nie, čo môže byť frustrujúce. Veľmi si na nás cení, že sme presnejší,“ uviedla Popoviciová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #umelá inteligencia #Renoir