Tyrannosaurus rex mohol byť až o 70 percent väčší, než si vedci doteraz mysleli

Zástupcovia druhu Tyrannosaurus rex mohli byť až o 70 percent väčší, než si vedci doteraz mysleli.

23.11.2022 06:00
tyranosaurus Foto:
debata (6)

Ukazujú to modely paleontológov z Kanadského prírodovedného múzea v Ottawe, podľa ktorých mohol tento obávaný prehistorický predátor dosiahnuť hmotnosť až 15 ton, píše server Livescience.

Doteraz najťažším objaveným zástupcom druhu Tyrannosaurus rex bol jedinec prezývaný Scotty, ktorý za svojho života vážil okolo 8¤800 kilogramov. Model ale ukázal, že najväčší zástupca tohto druhu mohol mať hmotnosť zhruba o 70 percent vyššiu, uviedol spoluautor štúdie Jordan Mallon.

hunga tonga Čítajte aj Výbuch podmorskej sopky pri Tonge bol najväčší, aký sa podarilo zaznamenať

„To by veľkosť T-rexa takmer zdvojnásobilo,“ povedal odborník. Mallon spolu s kolegom Davidom Honom najprv preskúmali fosílne záznamy, podľa ktorých na Zemi kedysi žilo okolo 2,5 miliardy týchto mäsožravých dinosaurov. Nájdených bolo ale doteraz len 32 fosílií dospelých jedincov, ktoré nepredstavujú dostatočne širokú vzorku. Autori na základe počtov týchto dinosaurov a ich priemerného veku dožitia vytvorili dva modely, podľa ktorých určili maximálnu veľkosť.

V jednom z modelov vzali do úvahy aj možné rozdiely medzi samcami a samicami. Ak by sa tieto rozdiely prejavovali pri tyrannosauroch, vedci odhadujú, že by vážili až 24 ton. „Tento model sme nakoniec zavrhli, pretože keby zodpovedal realite, tak už by sme našli aj oveľa väčšie jedince,“ uviedol Mallon. Odborníci aj napriek výsledkom modelu upozornili, že pokiaľ sa nenájde Tyrannosaurus rex čo do veľkosti porovnateľný s ich výpočtami, sú závery o veľkosti týchto dinosaurov čisto špekulatívne.

renoir Čítajte aj Umelá inteligencia určila, že sporný obraz na 80,58 percenta namaľoval Renoir

„Ide čisto o myšlienkový experiment podložený číslami,“ dodal Mallon. Tyrannosaurus rex žil pred 68 až 66 miliónmi rokov. Podľa odhadov odborníkov bol tento druh s drvivým stiskom čeľustí jedným z najväčších suchozemských predátorov všetkých čias.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #výskum #Tyrannosaurus rex