Včely radia čísla podľa veľkosti zľava doprava, tvrdí štúdia

Včely radia čísla podľa rastúcej veľkosti zľava doprava. Zistili to francúzski vedci, ktorí tvrdia, že sa im toto správanie podarilo preukázať vôbec po prvý raz. Objav podporuje teóriu, že zvieratá, podobne ako väčšina ľudí, prirodzene radia veci v tomto smere, aj keď nie sú schopné počítať.

25.11.2022 06:00
včela, včely Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Západné štúdie zistili, že ešte predtým, ako sa deti naučia počítať, začínajú usporadúvať rastúce množstvo zľava doprava v takzvanom „mentálnom číselnom rade“. Vedci však zistili opačný smer u ľudí z kultúr, ktoré používajú arabské písmo, ktoré sa číta sprava doľava.

„.O tejto téme sa stále vedú diskusie medzi tými, ktorí si myslia, že mentálny číselný rad je vrodený, a tými, ktorí tvrdia, že je daný kultúrou,“ povedal Martin Giurfa z univerzity vo francúzskom Toulouse. V poslednom čase sa objavili dôkazy, podľa ktorých novorodenci a niektoré stavovce vrátane primátov, radia čísla zľava doprava. Giurfa viedol štúdiu, ktorej cieľom bolo zistiť, či to isté platí aj pri hmyze, konkrétne pri včelách.

ESA Astronaut Class of 2022 Ales Svoboda pillars Čítajte aj ESA vymenovala piatich nových astronautov; členom rezervného tímu je aj Čech

„Už bolo dokázané, že včely sú schopné počítať, prinajmenšom do piatich,“ povedal Giurfa. Podľa vedca zástupcovia tejto hmyzej skupiny tiež spracovávajú informácie odlišne v oboch mozgových hemisférach. Túto vlastnosť zrejme majú spoločnú s ľuďmi a je považovaná za možného pôvodcu „mentálneho číselného radu“, uviedol Giurfa. Vedci v rámci experimentu nechali jednotlivé včely vletieť do drevenej škatule.

Potom ich pomocou cukrovej vody nalákali, aby si vybrali obrázok zobrazujúci niekoľko predmetov pripevnených na stenách debny. Počet predmetov na obrázku zostával pre každú jednotlivú včelu rovnaký, ale náhodne sa menil v rámci skupiny; zobrazená bola buď jedna, tri alebo päť vecí v tvare kruhov, štvorcov alebo trojuholníkov. Len čo sa včely naučili lietať k určenému počtu predmetov, výskumníci predmety odstránili a na steny škatule umiestnili iný počet, než na aký boli zvyknuté. Stred debny nechali prázdny, odstránili cukrovú vodu a sledovali, ktorým smerom sa včely vydali.

tyranosaurus Čítajte aj Tyrannosaurus rex mohol byť až o 70 percent väčší, než si vedci doteraz mysleli

Ako príklad možno uviesť, že 80 percent včiel, ktoré boli naučené vyberať tri predmety, zamierilo doľava, keď im bol ponúknutý iba jeden predmet na oboch stranách, a išli doprava, keď im ponúkli päť predmetov na oboch stranách. Včely, ktoré boli vycvičené na jeden predmet, išli pre trojicu doprava, zatiaľ čo včely zamerané na päťku išli pre svoju trojicu doľava. Ak je teória o tom, že zvieratá uvažujú o číslach zľava doprava, pravdivá, zostáva otázkou, prečo to neplatí pre všetkých ľudí.

Giurfa tvrdí, že to môže byť spôsobené výchovou. Aj keď je mentálny číselný rad „vrodený, kultúra ho môže modifikovať, dokonca aj zvrátiť – alebo, naopak, zvýrazniť“, povedal. Na druhej strane včely sa musia držať toho, čo im diktuje príroda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #čísla #včely