WHO chystá nový zoznam patogénov v snahe rýchlo reagovať na budúce pandémie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že pripravuje nový zoznam prioritných patogénov, ktoré môžu spôsobiť vypuknutie pandémie alebo vznik ohnísk nákazy, a mali by byť preto pozorne sledované.

27.11.2022 06:00
patogen Foto:
debata (3)

Cieľom je podľa WHO aktualizovať zoznam používaný na usmernenie investícií do globálneho výskumu a vývoja (R&D – Research and Development) – najmä vakcín, testovania a liečby.

antikoncepcia, mladá žena, tabletky, pilulky Čítajte aj Štvrtina žien viní z rozpadu vzťahu hormonálnu antikoncepciu

Zdravotnícka agentúra OSN z tohto dôvodu zvolala viac ako 300 vedcov, aby preskúmali dôkazy o viac ako 25 rodinách vírusov a baktérií. Preskúmajú aj takzvané „ochorenie X“ – neznámy patogén, ktorý by mohol spôsobiť vážnu medzinárodnú epidémiu.

„V rámci výskumu a vývoja protiopatrení je nevyhnutné zamerať sa na prioritné patogény a rodiny vírusov pre rýchlu a efektívnu reakciu na epidémiu a pandémiu,“ povedal riaditeľ WHO pre núdzové situácie Michael Ryan. „Bez významných investícií do výskumu pred pandémiou ochorenia COVID-19 by nebolo možné vyvinúť v rekordnom čase bezpečné a účinné vakcíny,“ dodal.

včela, včely Čítajte aj Včely radia čísla podľa veľkosti zľava doprava, tvrdí štúdia

Zoznam patogénov bol prvýkrát zverejnený v roku 2017. V súčasnosti zahŕňa COVID-19, vírusové ochorenie ebola a vírus marburg, horúčku Lassa, ochorenia MERS a SARS, vírusy Nipah a zika a ochorenie X. Očakáva sa, že upravený zoznam bude zverejnený do apríla 2023.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #pandémia #patogény