Na oblohe nad Wyomingom sa objavili výnimočné oblaky v tvare vĺn

Pozorovatelia oblohy mohli tento týždeň v americkom štáte Wyoming sledovať výnimočné oblaky, ktoré na horizonte pôsobili ako príbojové vlny oceánu.

11.12.2022 06:00
oblak Foto:
debata

Oblaky v tvare vĺn sa v utorok dali pozorovať z mesta Sheridan nad hrebeňom pohoria Bighorn. „Bolo to výnimočné a okamžite som vedela, že to musím zachytiť,“ povedala miestna obyvateľka Rachel Gordonová. Časozberné video vzácneho meteorologického javu zverejnila na facebookovej stránke Wyoming through The Lens.

„Bol to úžasný moment. Som rada, že si to teraz môžu užiť aj ostatní,“ dodala Gordonová. V meteorológii sa táto zriedkavá oblačná „zvláštnosť“ volá fluktus alebo aj Kelvinova-Helmholtzova nestabilita. Vzniká vtedy, keď sa nad vrstvou stúpajúceho vzduchu omnoho rýchlejšie pohybuje iná vrstva.

žena, zabúdanie, Alzheimer, problém, pamäť, rozmýšľanie, strach Čítajte aj Nový liek môže pomôcť pacientom s Alzheimerom. Prináša však aj riziko

Spoločnosť Cloud Appreciation Society so sídlom v Spojenom kráľovstve považuje fotografie takýchto oblačných formácií za korunovačný klenot v zbierkach nadšencov meteorológie. Takéto oblaky pravdepodobne boli aj jednou z možných inšpirácií pre Vincenta Van Gogha a jeho obraz Hviezdna noc, dodáva BBC News.

Pri dostatočnej vlhkosti vzduchu sa môže takéto oblačné vlnenie premeniť na uzavreté turbulentné bunky, známe aj ako „mačacie oči“.

Elon Musk Čítajte aj Musk chce do pol roka začať testovať čipy do ľudského mozgu. Jeho firma čaká na povolenie

Celý jav popísali fyzici Lord Kelvin a Hermann von Helmholtz pre styčnú plochu dvoch prúdiacich tekutín (kvapalín alebo plynov) s rôznymi vlastnosťami, najmä rýchlosťou pohybu a hustotou.

debata chyba