Takmer desatine morského života hrozí vyhynutie

Vplyv ľudskej činnosti má devastujúci dopad na morský život, pričom vyhynutie hrozí takmer desatine podmorských rastlín a živočíchov.

12.12.2022 06:00
koraly Foto:
debata (1)

Uviedla to Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) v aktualizovanom Červenom zozname ohrozených druhov.

Vyhynutie v súčasnosti hrozí vyše 1550 z asi 17.903 druhov morských rastlín a živočíchov, ktoré IUCN hodnotí. „Ukazuje to, že máme vskutku zničujúci dopad na morské druhy,“ uviedol šéf Červeného zoznamu IUCN Craig Hilton-Taylor.

oblak Čítajte aj Na oblohe nad Wyomingom sa objavili výnimočné oblaky v tvare vĺn

Zároveň dodal, že vyhynutiu v súčasnosti čelí pravdepodobne ešte viac morských druhov, než ukazujú súčasné údaje, pretože táto analýza sa dotýka predovšetkým široko rozšírených druhov rýb. „Nemôžete vidieť, čo sa deje pod vodou. Až hodnotením stavu týchto druhov tak dokážeme získať skutočný ukazovateľ toho, čo sa tam dole deje,“ povedal Hilton-Taylor.

Video
Pravda o klíme - 29. diel: S Františkom Simančíkom netradične o klimatických zmenách: Akú veľkú neplechu robí ľudstvo s planétou a akú si robí planéta sama?" Premiéra 24. 11.

Podľa najnovšieho Červeného zoznamu IUCN klesla napríklad populácia Dugonga morského pri východoafrickom pobreží len na 250 dospelých jedincov a menej ako 900 žije pri pobreží Novej Kaledónie. Tieto morské živočíchy ohrozuje úbytok potravy – konkrétne morskej trávy. Ten je spôsobený prieskumom pri hľadaní ložísk ropy a zemného plynu, v tomto prípade predovšetkým pri pobreží Mozambiku, a znečistením pri ťažbe niklu v Tichom oceáne.

žena, zabúdanie, Alzheimer, problém, pamäť, rozmýšľanie, strach Čítajte aj Nový liek môže pomôcť pacientom s Alzheimerom. Prináša však aj riziko

V Červenom zozname IUCN sa prvýkrát nachádzajú aj morské ulitníky z čeľade ušovitých, ktoré sú považované za luxusnú morskú potravinu. Až 44 percentám druhov týchto ulitníkov hrozí vyhynutie a ohrozujú ich predovšetkým stále častejšie vlny tepla, no aj rôzne choroby a úbytok ich potravy.

Stupeň ohrozenia karibských stĺpovitých koralov (Dendrogyra cylindricus) bol v najnovšom Červenom zozname posunutý až o dva stupne – z ohrozený na kriticky ohrozený. Ich populácia sa od roku 1990 zmenšila o vyše 80 percent pre rýchle šírenie rôznych ochorení na väčšine miest výskytu.

apollo 17 Čítajte aj Fotografia Zeme zvaná Blue Marble patrí k najrozšírenejším snímkam v histórii

Najnovší Červený zoznam IUCN bol zverejnený v čase, keď v kanadskom Montreali prebieha summit OSN venovaný prírode. Generálny tajomník OSN António Guterres tam krajiny vyzval, aby ukončili „orgie ničenia“ a prijali dohody na zvrátenie úbytku biotopov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #živočíchy #rastliny #morské živočíchy #morský život