Delfíny môžu trpieť Alzheimerovou chorobou, tvrdia škótski vedci

Vedci objavili príznaky Alzheimerovej choroby u troch druhov delfínov, ktoré uviazli na pobreží Škótska.

01.01.2023 06:00
delfin Foto:
debata

Hoci sa rôzne typy demencie pomerne hojne vyskytujú aj u iných živočíchov, predpokladalo sa, že touto chorobou trpí len človek, uviedol denník The Guardian.

Posmrtné testy u 22 delfínov odhalili u troch zvierat tri kľúčové zmeny na mozgu, ktoré sú spájané s Alzheimerovou chorobou. Výskumníci z troch škótskych univerzít – St. Andrews, Glasgowskej a Edinburskej – uviedli, že ich objav prekvapil. Príčinu tejto degenerácie mozgu nepoznajú, ale mohla by podporiť jednu z teórií, prečo niektoré skupinky veľrýb a delfínov uviaznu na plytčine.

latinka Čítajte aj Latinka je najpoužívanejšie písmo na svete

Niektoré hromadné uviaznutia na súši súvisia s rastúcim podmorským hlukom. Príznaky podobné Alzheimerovej chorobe by ale mohli podporiť teóriu „chorého vodcu“. Podľa tej väčšinou zdravé veľryby zostanú na plytčine, pretože nasledujú svojho vodcu, ktorý je zmätený alebo sa stratil.

Vedci objavili príznaky Alzheimerovej choroby u troch z 22 uviaznutých delfínov. Všetci boli na svoj druh starí a vykazovali tri charakteristické znaky tejto choroby.

Podľa patológa Marka Dagleisha, ktorý štúdiu viedol, nie je možné potvrdiť, či poškodenie mozgu spôsobili rovnaké kognitívne nedostatky ako Alzheimerova choroba u ľudí. Aby bolo možné určiť, či tieto zvieratá chorobou trpeli, bolo by nutné skúmať ich počas ich života.

Jedným z možných dôvodov, prečo sa u veľrýb a delfínov objavujú mozgové lézie podobné Alzheimerovej chorobe, je skutočnosť, že podobne ako ľudia, ale na rozdiel od mnohých iných zvierat, môžu žiť mnoho rokov po tom, ako prestanú byť reprodukčne aktívni. Ďalšiu možnú príčinu naznačila štúdia z roku 2020.

thumbnail 1. operacka chirurgia Čítajte aj Levočskí chirurgovia prvýkrát použili novú operačnú metódu. Na vyplnenie kostného defektu im poslúžilo bioaktívne sklo

Vyplynulo z nej, že vorvane, ktoré sa potápajú hlboko, sú náchylnejšie k patologickým stavom podobným Alzheimerovej chorobe kvôli nízkej hladine kyslíka v telesných tkanivách spôsobenej ich hlbokomorskou potravou.

Známky Alzheimerovej choroby boli nedávno zistené aj u jedného 40-ročného delfína skákavého, ktorý žil v zajatí. Podľa vedcov je na osvetlenie tohto fenoménu potrebný ďalší výskum.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #vedci #výskum #Alzheimerova choroba #delfín #cicavec