Vedci v Číne použili umelé tkanivo na obnovu poruchy erekcie u prasiat

Vedci v Číne použili umelé tkanivo na obnovenie erektilnej funkcie u ošípaných a výsledky označili za sľubný vývoj na liečenie podobných problémov u ľudí.

06.01.2023 08:00
mangalica, prasa, bravčové mäso, bravčovina, sviňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Tejto oblasti sa venuje málo pozornosti, no s ňou spojené potreby sú rozsiahle,“ uviedol Süe-tchao Š', autor štúdie, ktorá bola zverejnená vo vedeckom časopise Matter.

Nejakou formou erektilnej dysfunkcie podľa vedcov trpí asi 50 percent mužov vo veku 40 až 70 rokov a približne päť percent trpí tzv. Peyronieho chorobou. Ide o porušenie väzivového tkaniva penisu (tunica albuginea), ktoré umožňuje udržanie erekcie. Príčinou tejto poruchy často býva zranenie počas sexuálneho styku, píše AFP.

Zjazvené tkanivo môže spôsobiť bolesti pri erekcii či deformáciu penisu a v niektorých prípadoch je nevyhnutný chirurgický zákrok.

Čínski vedci uviedli, že na nahradenie poškodeného tkaniva sa používa tkanivo z iných častí tela, imunitný systém ho však v niektorých prípadoch neprijme. Experti preto vytvorili pomocou hydrogelov umelú tunicu albuginea (ATA), ktorá sa elasticitou približuje k prírodnému tkanivu. Hydrogely môžu byť prírodné i syntetické a v biomedicíne sa používajú v rôznych prípadoch vrátane kontaktných šošoviek a úpravy tkanív.

Experti počas štúdie toto tkanivo testovali na prasiatkach plemena Bama, ktoré mali poškodenú tunicu albuginea. Náhrady z APA a injekcie s fyziologickým roztokom im obnovili erektilnú funkciu.

Dlhodobá prognóza je podľa vedcov „uspokojivá“. Süe-tchao Š' uviedol, že náprava poškodeného tkaniva mesiac po zákroku bola dobrá, hoci nie dokonalá.

Výsledky výskumu by sa podľa vedcov dali využiť aj pri náprave podobných zranení u ľudí a tiež v prípade ďalších tkanív, ktoré sú vystavované záťaži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vedci #výskum #prasa #erektilná dysfunkcia