Do hlávkového šalátu sa podľa vedcov môžu dostávať jedovaté látky z pneumatík

Do hlávkového šalátu, ktorý je inak považovaný za veľmi zdravú súčasť stravy, sa môžu dostávať jedovaté látky z pneumatík.

07.01.2023 06:00
Hlávkový šalát je potravina s množstvom... Foto:
debata (2)

Podľa agentúry APA na to prišli viedenskí vedci. Častice z pneumatík sa na pole a potom do zeleniny dostávajú z ciest prostredníctvom vetra alebo vody.

V laboratórnom experimente do seba rastliny šalátu vstrebali všetkých päť sčasti vysoko toxických látok, ktorým boli vystavené.

„Naše merania ukázali, že rastliny šalátu prijímali všetky nami skúmané zlúčeniny prostredníctvom koreňov a prenášali ich do listov, kde sa hromadili,“ uviedla Anya Shermanová z vedeckého tímu. To sa stávalo, aj keď rastliny neboli pôsobeniu chemických látok vystavené priamo, ale nepriamo prostredníctvom granulátu z pneumatík.

Metabolizmus rastlín potom látky pretvoril na doposiaľ nepopísané zlúčeniny. Ich toxicita zatiaľ podľa vedcov nie je známa, a nemožno tak ani posúdiť prípadné zdravotné riziko, ktoré predstavujú.

Pneumatiky, do ktorých sa k zlepšeniu jazdných vlastností a odolnosti pridávajú aj škodlivé látky, sú považované za významný zdroj znečistenia mikroplastmi. Podľa Thila Hofmanna z viedenskej univerzity sa na jedného obyvateľa Rakúska každoročne do okolia kvôli treniu uvoľní zhruba kilogram častíc z pneumatík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #strava #jedlo #hlávkový šalát #potravina #šalát