Minulý rok bol piatym najteplejším od konca 19. storočia, hovoria americkí vedci

Rok 2022 bol piatym najteplejším od roku 1880, kedy sa meranie začalo, a uplynulých deväť rokov bolo najteplejších od doby pred priemyselnou revolúciou.

13.01.2023 06:00
globalne oteplovanie Foto:
debata

V ohrození sú ciele parížskej klimatickej dohody z roku 2015 obmedziť globálne oteplenie na 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou. Oznámili to americkí vedci z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) a Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Rok 2022 zdieľa piatu priečku s rokom 2015, a to napriek klimatickému javu La Niňa v Tichom oceáne, ktorý bežne mierne znižuje globálne teploty. Priemerné teploty na svete sú teraz o 1,1 až 1,2 stupňa Celzia vyššie oproti dobe pred priemyselnou revolúciou.

vajce Čítajte aj V Izraeli našli pštrosie vajcia spred 7500 rokov

„Tempom, ktorým postupujeme, nám nebude trvať viac ako dve desaťročia, kým prekročíme limit Parížskej dohody. Nevyhli by sme sa tým najničivejším dopadom. Jediný spôsob, ako to zastaviť, je prestať vypúšťať skleníkové plyny do atmosféry,“ povedal Gavin Schmidt, riaditeľ Goddardova inštitútu pre kozmický výskum.

Schmidt ďalej uviedol, že očakáva, že rok 2023 bude ešte o trochu teplejší ako ten minuloročný, práve kvôli slabšiemu pôsobeniu javu La Niňa. Ten bežne trvá okolo piatich mesiacov a označuje ochladenie hladiny Tichého oceánu v niektorých miestach o tri až päť stupňov Celzia.

ozónová vrstva, vesmír Čítajte aj Ozónová vrstva by sa v priebehu nasledujúcich 40 rokov mohla úplne obnoviť

Klimatickým zmenám vedci pripisujú extrémne počasie na planéte v roku 2022. Leto v Európe bolo historicky najteplejšie a predovšetkým v stredomorských štátoch sa prejavilo ničivými požiarmi.

Napriek tomu, že najväčší znečisťovatelia sľubujú, že svoje emisie znížia na nulu, podiel oxidu uhličitého v atmosfére ďalej rastie. Jeho koncentrácia v minulom roku dosiahla úroveň, akú Zem nepamätá posledné tri milióny rokov, hovorí Schmidt.

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Zem #vedci #výskum #globálne otepľovanie #planéta