V Pompejach po 20 rokoch otvorili dom Vettiovcov, Sixtínsku kaplnku mesta

V Pompejach po dvadsiatich rokoch náročnej obnovy pre návštevníkov opäť otvorili dom Vettiovcov. Podľa riaditeľa archeologického parku Gabriela Zuchtriegela je dom pre svoje nástenné maľby významnou pamiatkou.

15.01.2023 06:00
vila pompeje Foto: ,
Na snímke pohľad do záhrady Domu Vettiovcov v Pompejách.
debata

Luxusná rezidencia patrila dvojici mužov, zrejme bratom, ktorí zbohatli na obchodovaní s vínom. „Dom Vettiovcov je ukážkou spoločnosti v Pompejach a starom Ríme, ktorú si možno pozrieť počas jednej hodiny,“ uviedol Zuchtriegel. Podľa neho si vďaka bohatej nástennej výzdobe objekt zaslúži porovnanie so Sixtínskou kaplnkou vo Vatikáne.

Podľa šéfky architektonického oddelenia parku v Pompejach Arianny Spinosovej je dom Vettiovcov „zásadným príkladom pompejskej rezidencie nielen vďaka freskám, ale aj pre svoje usporiadanie a architektúru“.

Jednou z najnáročnejších fáz opráv bola práve obnova fresiek s motívmi z mytológie či erotickými výjavmi. Podľa archeológov a historikov boli majiteľmi domu dvaja muži – Aulus Vettius Conviva a Aulus Vettius Restitutus.

Niektorí výskumníci sa domnievajú, že išlo o bratov, hoci podľa agentúry AP nie je tento údaj úplne istý. Majitelia nepatrili k tradičným rodinám z vysokých vrstiev v Pompejach. Historici sa domnievajú, že išlo o oslobodených otrokov, ktorí zbohatli vďaka obchodovaniu s vínom.

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, zasypal Vezuv spolu s rímskymi mestami Herculaneum, Stabie a Oplontis v roku 79 nášho letopočtu. Obyvateľov zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich potom stuhnutý popol verne zachytil v posledných okamihoch života. Archeologický park Pompeje, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, je po rímskom Koloseu druhou turistami najnavštevovanejšou pamiatkou v Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #archeológia #vila #výskum #Pompeje