Zima potrvá ďalších šesť týždňov, predpovedal svišť Phil z Punxsutawney

Malé mesto Punxsutawney v americkej Pensylvánii dnes ako každý rok prilákalo tisíce ľudí, ktorí prišli osláviť Groundhog day.

02.02.2023 16:46
USA svišť Phil počasie predpoveď zima Foto: ,
debata

Členovia „kruhu verných“ za svitania vylákali svišťa Phila z jeho príbytku, aby predpovedal, či zima potrvá ďalších šesť týždňov, alebo čoskoro príde jar. Phil predpovedal, že zima potrvá ďalších šesť týždňov, píše agentúra AP.

Miestny folklór hovorí, že ak Phil po prebudení zbadá svoj tieň, zima zatiaľ neskončí, ak ho neuvidí, jar príde čoskoro.

Na malom kopci Gobbler's Knob asi 100 kilometrov severovýchodne od Pittsburghu sa tento rok zhromaždili tisíce ľudí. Nad morom zdvihnutých mobilných telefónov položil viceprezident „kruhu verných“ na Philov peň červenú deku a dva zvitky. Prezident kruhu odetý v čiernom cylindri Phila, svišťa lesného, ​​predviedol davu a „svišťsky“ s Philom krátko rozprával. „Prorok všetkých prorokov“ tento rok predpovedal dlhšie trvanie zimy.

„Vidím, že ráno priviedlo dobrý ľud. Vidím ich odvahu a ducha, cítim ich nadšenie…Vidím ľudí so šedou vo vlasoch, vidím malé a vychudnuté deti…Vidím, že každý pozná svoje miesto. Zo všetkého najjasnejšie ale vidím tieň na svojom prahu,“ Phil cez zvitok.

Oslavu recesistického sviatku výrazne spopularizoval film Na Hromnice o deň viac z roku 1993 s Billom Murrayom ​​v hlavnej úlohe, oslavuje sa však už od roku 1886.

Pôvod svišťovho mena nie je jasný, špekuluje sa však, že ho v roku 1961 dostal po princovi niekdajšej britskej kráľovnej Alžbety II. Panuje tiež presvedčenie, že jediným skutočným svišťom je práve Phil a všetci ostatní sú podvodníci.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima #predpoveď počasia #svišt