Tridsaťročný Bobi z Portugalska sa stal oficiálne najstarším psom v histórii

Tridsaťročný strážca dobytka z Portugalska, sa stal najstarším známym žijúcim psom a aj najstarším psom v histórii.

04.02.2023 14:43
bobi Foto:
debata

Titul „ukradol“ Spikovi, miešancovi čivavy z Ohia, ktorý ho pritom získal len pred niekoľkými týždňami. Dlhovekosť Bobiho jeho majitelia pripisujú tomu, že vždy jedol potravu určenú pre ľudí, uviedol web denníka The Guardian.

Bobiho, starého úctyhodných 30 rokov a 267 dní, za najstaršieho psa vôbec uznali správcovia Guinnessovej knihy rekordov. Na fotografii s certifikátom vydaným Guinnessovou knihou sa Bobi s hnedou srsťou a bielou náprsenkou pozerá hrdo do objektívu a nič nenasvedčuje tomu, že by sa cítil unavený vekom.

Bobi, narodený v roku 1992, prežil celý svoj život na dedine Conqueiros v strednej časti Portugalska v rodine Costaových. Patrí k lokálnej rase Rafeiro do Alentejo, portugalského plemena strážcov dobytka. Psy tejto rasy sa obvykle dožívajú veku 12 až 14 rokov.

Bobi za svoj dlhý život niekoľkokrát prekonal nepriazeň osudu. Narodil sa totiž vo vrhu štyroch šteniat v čase, keď niektorí ľudia ešte považovali za normálne šteňatá usmrtiť. „V tom čase bolo bohužiaľ staršími ľuďmi, ktorí nemohli mať doma viac psov, považované za normálne zvieratá pochovať zaživa,“ povedal Leonel Costa.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #najstarší pes