Vyše 40 percentám všetkých ekosystémov v USA hrozí kolaps, uvádza štúdia

Takmer polovici zvierat a zhruba tretine rastlín v Spojených štátoch hrozí vyhynutie. Vyplýva to zo zistení výskumnej skupiny zaoberajúcej sa ochranou prírody NatureServe, podľa ktorej je 41 percent amerických ekosystémov na pokraji kolapsu. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.02.2023 06:00
ekosystem Foto:
debata

Vymiznutie hrozí najrôznejším druhom od rakov a kaktusov cez sladkovodné mušle po známu mäsožravú rastlinu mucholapku podivnú, ktorá sa prirodzene vyskytuje len v malej oblasti na východoamerickom pobreží. Na pokraji vyhynutia je 40 percent všetkých zvierat a 34 percent všetkých rastlín.

ladovy medved arktida Čítajte aj Rozloha ľadovej pokrývky v okolí Antarktídy je rekordne malá

Štúdia NatureServe o stave fauny a flóry v Spojených štátoch sa zakladá na analýze dát od viac ako tisíc vedcov z USA a Kanady. Podľa autorov ide o najobsiahlejší podobný dokument, ktorý zhŕňa informácie o zvieratách, rastlinách a ekosystémoch za posledných päť desaťročí. Štúdia tiež ukazuje, ktoré oblasti v Spojených štátoch sú nechránené a na ktorých miestach zvieratá a rastliny čelia najväčšiemu ohrozeniu.

Výsledky správy sú „desivé“, uviedol Sean O'Brien, šéf NatureServe. „Ak si chceme zachovať súčasnú škálu biodiverzity, musíme sa zamerať na miesta, kde je príroda najviac ohrozená,“ povedal O'Brien a vyjadril nádej, že zistenie vedcov umožní zákonodarcom pochopiť naliehavosť, s ktorou treba jednať. Ohrozená vyhynutím je takmer polovica všetkých druhov kaktusov a 200 druhov stromov. Medzi najviac ohrozené ekosystémy patria rozsiahle americké prérie, pričom viac ako polovici zo všetkých 78 typov trávnatých oblastí v krajine hrozí zánik.

maria stuartova Čítajte aj Kryptoanalytický tím dešifroval tajné listy Márie Stuartovej písané z väzenia

Najviac ohrozené sú živočíchy, rastliny a ekosystémy v Kalifornii, Texase a na juhovýchode USA, uvádza štúdia. Ide o najbohatšie oblasti z hľadiska biodiverzity, ale zároveň aj o miesta, kde v posledných desaťročiach prudko vzrástla ľudská populácia, uvádza Wesley Knapp, hlavný botanik NatureServe.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekosystém #živočíchy #rastliny