Bociany v Španielsku sa kvôli klimatickým zmenám živia odpadkami

V podhorí Sierry de Guadarrama severne od Madridu sa vznášajú bociany a krúžia v kŕdli nad skládkou.

21.02.2023 06:00
1675265446 Foto: ,
debata

Potom príde smetiarske auto a vysype obsah. Vtáci sa jeden po druhom vrhajú k zemi – raňajky sú tu. Európske bociany biele kedysi odlietali na zimu na juh do africkej oblasti Sahelu a Španielsko pre nich bolo len krátkou občerstvovacou zastávkou na ich dlhej ceste. Vzhľadom k vyšším teplotám spôsobeným zmenami klímy a dostatku potravy na skládkach pod holým nebom sa ale väčšina dospelých bocianov na túto dlhú a vyčerpávajúcu cestu už nevydáva.

Na madridskej skládke Colmenar Viejo denne asi stovka nákladných áut vysype domový odpad do jamy, ktorú potom bagre zahrnú pieskom. Stovky bocianov bielych si postavili až meter široké hniezda na strechách a vo zvonici neďalekého kostola, a hniezdia dokonca aj na pouličných lampách, uviedla agentúra AP.

1071703310 Čítajte aj Roboty raz budú vedieť žartovať. Nevedia však odhadnúť správny moment

„Je to bocianí raj, pretože tu majú trávu, lúky a potom skládku, takže tu majú všetko, čo potrebujú,“ hovorí Alejandro López García. Madridskú populáciu bocianov študuje v rámci doktorátu na madridskej univerzite Complutense.

Vedci podľa sčítania na jeseň 2020 zistili, že v Španielsku žije 36 217 z približne 450 000 európskych bocianov bielych. To z neho robí spolu s Poľskom najobľúbenejšiu hostiteľskú krajinu pre tento vtáčí druh na kontinente. López García uviedol, že len v oblasti Madridu jeho pracovná skupina nedávno napočítala 2300 hniezdiacich párov, zatiaľ čo v roku 1984 ich bolo len 200.

Je pravdepodobné, že teploty budú aj naďalej stúpať, čo znamená, že vďaka miernejšej zime bude v Madride zostávať čoraz vyšší počet bocianov. Iné druhy, ako napríklad lastovičky, už tiež nemigrujú ďalej na juh do Afriky. Vedci z Technickej univerzity v Zürichu predpovedali, že priemerná teplota v najchladnejšom mesiaci španielskeho hlavného mesta sa do roku 2050 zvýši o 3,1 stupňa Celzia.

Bociany sa živia hmyzom, drobnými hlodavcami a červami, ktoré vyťahujú z odpadkov a dopĺňajú si tak svoj jedálniček. Avšak medzi odpadkami číha na tohto „bájneho“ vtáka nosiaceho deti nebezpečenstvo.

„Vďaka lepšiemu počasiu a vyšším teplotám majú bociany k dispozícii viac hmyzu a červov,“ upozorňuje ornitológ Blas Molina, ktorý spolupracuje so španielskou vtáčou charitou SEO/Birdlife. „Mláďatá aj dospelí jedinci ale každoročne hynú, pretože skonzumujú plasty alebo gumu, ktoré považujú za červami,“ dodáva. „V mnohých prípadoch sa im nohy zamotajú do plastových šnúr, ktoré im prerušia prívod krvi, čo tiež vedie k smrti.“

242572195 Čítajte aj Čilský básnik Pablo Neruda bol otrávený, tvrdí rodina s odkazom na novú analýzu

Negatívne dopady stravovania bocianov na hromadách odpadkov sa dostávajú aj k ľudskej populácii. Bociany z celej Európy sa v zime stále vydávajú na krátku chvíľu na juh, ale ak sa kŕmia na miestach, kde sú odpadky, potom sa potenciálne toxické chemikálie môžu preniesť do nádrží a zdrojov pitnej vody, pri ktorých sa cestou zastavia.

„Všetky znečisťujúce látky, ktoré tam sú, alebo potenciálne toxické zlúčeniny, končia v týchto vodách,“ vysvetľuje López García. Čím ďalej viditeľnejší je podľa neho aj trend, kedy si bociany stavajú hniezda mimo tradičných mokradí v oblastiach blízko miest. Títo veľkí vtáci sú svojim hniezdiskom verní, vracajú sa na ne rok čo rok – a teraz sa ich populácia sústreďuje okolo skládok po celom Španielsku. To môže viesť k problémom.

„Keď sa objavia dve čapí hniezda na dedinskom kostole, na obecnom úrade alebo na radnici, je to v poriadku. Ale ak stúpne koncentrácia hniezd na tri desiatky, tak to môže ľuďom začať vadiť,“ priznáva López García.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #raňajky #odpadky #bocian