UFO alebo Dragon Ball? Oceán vyplavil v Japonsku železnú guľu

V japonskom pobrežnom meste Hamamacu vyplavil oceán na pláž železnú guľu s priemerom 1,5 metra. Úrady upokojili obyvateľov, že nejde o výbušné zariadenie, účel predmetu ale nepoznajú.

22.02.2023 14:41
debata (10)

Na sociálnych sieťach sa objavilo množstvo špekulácií, podľa ktorých by mohlo ísť o špionážny balón, UFO či objekt spojený s japonským anime seriálom Dragon Ball.

Japonská polícia začala veľkú oranžovo-hnedú guľu skúmať po tom, ako si ju tento týždeň pri prechádzke všimla miestna žena. Predmet ležal v piesku len niekoľko metrov od brehu Tichého oceánu.

Policajti oblasť uzavreli a privolali expertov na výbušniny v ochranných oblekoch, aby podrobnejšie preskúmali vnútro gule pre podozrenie, že by mohlo ísť o mínu. Táto teória ale bola zavrhnutá po tom, ako odborníci pomôcť röntgenovej technológie zistili, že predmet je dutý.

Podľa denníka The Guardian nič ani nenasvedčuje tomu, že by guľa mohla byť súčasťou špionážnych aktivít neďalekej Severnej Kórey alebo Číny. Na povrchu gule sú viditeľné dve držadlá, čo naznačuje, že predmet mohol byť niekde uchytený. To viedlo niektoré k prozaickému vysvetleniu, že sa jedná o kotviacu bóju, ktorá sa jednoducho uvoľnila a odplávala.

Jeden z miestnych obyvateľov, ktorý si pravidelne chodí na pláž zabehať, sa čudoval nad tým, prečo sa guľa z ničoho nič dostala do centra pozornosti. „Je tam už mesiac,“ povedal dotyčný televízii NHK. „Snažil som sa s ňou pohnúť, ale nedokázal som to,“ dodal.

Špekulácie nepochybne podporili nedávne správy o podozrení Japonska, že nad jeho územím preletelo v posledných rokoch niekoľko čínskych špionážnych balónov.

10 debata chyba