Vo Veľkej pyramíde v Gíze sa našla skrytá chodba, môže viesť k ďalším objavom

Vedci vo Veľkej pyramíde v egyptskej Gíze objavili za hlavným vchodom skrytú deväť metrov dlhú chodbu, ktorá by mohla viesť k ďalším objavom.

02.03.2023 12:56
Egypt, ťava, Giza, pyramídy Foto: ,
debata (2)

S odkazom na dnešné oznámenie egyptských pamiatkarov o tom informuje agentúra Reuters. Nález sa podaril vďaka projektu začatému v roku 2015, ktorý využíva moderné technológie na nahliadnutie do útrob pyramídy. Tá je posledným zo siedmich divov starovekého sveta, ktorý stojí dodnes.

Nedokončená chodba bola pravdepodobne postavená tak, aby odľahčila pyramídu buď pri hlavnom vchode o sedem metrov nižšie, alebo pri ďalšej doposiaľ neobjavenej komore či priestore, uviedol šéf egyptskej najvyššej rady pre pamiatky Mustafá Vazírí.

Planina v Gíze sa nachádza na okraji Káhiry. Veľká pyramída tam bola postavená ako monumentálna hrobka okolo roku 2560 pred naším letopočtom za vlády faraóna Chufua (známeho tiež ako Cheops). Týči sa do výšky 146 metrov a bola najvyššou stavbou, ktorú ľudstvo postavilo až do roku 1889, kedy bola dokončená Eiffelova veža v Paríži.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #pyramída #Gíza