Morské vtáky trpia novou chorobou, ktorú spôsobujú plasty

U morských vtákov bolo zistené nové ochorenie spôsobené výlučne plastmi. Podľa vedcov z Prírodopisného múzea (NSM) v Londýne majú vtáky, u ktorých bola identifikovaná choroba nazvaná plastóza, zjazvený tráviaci trakt.

10.03.2023 08:00
vtáky, more, odpad, potrava Foto:
Plastový odpad v mori po čase získa pach rias, čo láka niektoré morské vtáky.
debata

Ide o prvý zaznamenaný prípad fibrózy spôsobenej plastmi u voľne žijúcich zvierat, uvádza sa v najnovšej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Journal of Hazardous Materials.

Zistilo sa, že touto chorobou trpia aj mladé vtáky predpokladá sa preto, že mláďatá ich rodičia kŕmili potravou kontaminovanou plastmi.

Uchane-cierne-1024x768 Čítajte aj V Slovenskom krase hibernuje túto zimu 18 druhov netopierov

Vedci skúmali víchrovníky bledonohé z Ostrova Lorda Howa (súčasť austrálskeho štátu Nový Južný Wales) s cieľom ozrejmiť vzťah medzi množstvom prehltnutých plastov a orgánom proventriculus prvou časťou vtáčieho žalúdka.

Zistili, že čím viac plastu vták prehltne, tým viac má jaziev. Toto ochorenie môže viesť k postupnému rozpadu trubicových žliaz v proventriculu (žľaznatom žalúdku).

Strata týchto žliaz spôsobuje, že vtáky sú zraniteľnejšie voči infekciám a parazitom, pričom to ovplyvní aj ich trávenie a vstrebávanie živín.

Výskumníci nazvali toto fibrotické ochorenie plastóza, aby bolo jasné, že ho spôsobujú plasty v životnom prostredí.

slnko Čítajte aj Zmeny v slnečnom žiarení by mohli pomôcť s klímou, tvrdí OSN

Keď vtáky prehltnú malé kúsky plastu, spôsobí to zápal tráviaceho traktu. Pretrvávajúci zápal spôsobuje zjazvenie a znetvorenie tkanív, čo ovplyvňuje trávenie, rast a napokon aj prežitie.

Prírodné materiály nájdené v žalúdkoch vtákov, ako napríklad pemza, nespôsobovali takéto problémy, čo viedlo vedcov k označeniu tohto ochorenia ako ochorenia spôsobeného výlučne plastmi.

Hoci vedci skúmali len jeden druh vtáka v jednej časti sveta, je podľa nich pravdepodobné, že postihnutých je viac druhov. Tvrdia, že potrebný je ďalší výskum, aby sa zistilo, do akej miery je plastóza rozšírená vo svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #vedci #výskum #plasty #morské vtáky