Vedci sa tešia: Kosatka sa ujala malého guľohlavca

Zvieratá si adoptujú zástupcov iného druhu len celkom výnimočne, najčastejšie, keď ich k tomu nejako prinúti človek. Vedci teraz ale zaznamenali pozoruhodný príbeh, ku ktorému došlo pod morskou hladinou.

14.03.2023 17:32
kosatka Foto:
debata

Morskí biológovia ešte v roku 2021 pozorovali pri západných brehoch Islandu samicu kosatky, ktorá plávala bok po boku s mláďaťom guľohlavca. Podľa odborníkov ide o prvý zdokumentovaný prípad takejto medzidruhovej adopcie. Informácie zverejnil spravodajský portál čt24.

Keď vedci na lodi pozorujúcej veľryby pri Islande zbadali samicu kosatky plávajúcu vedľa mláďaťa, všimli si, že menšiemu zvieraťu chýba typické biele znamienko okolo oka. Spočiatku si mysleli, že by mohlo ísť o nejakú kožnú vadu, ale bližší pohľad preukázal, že mláďa vôbec nepatrí k rovnakému druhu.

Prvým, kto dvojicu zazrel, bola Mária-Thérèse Mrusczoková. Pre web Live Science uviedla, že si spočiatku nebola istá, čo vidí, ale keď zišla z hornej paluby, aby výjav skontrolovala, členovia posádky boli ohromení tvorom, ktorého pôvodne považovali za najmenšie mláďa kosatky, ktoré kedy videli.

Keď vedci začali tento zaujímavý prípad skúmať viac do detailov, zistili, že kosatka, ktorej začali hovoriť Sædís, s mláďaťom iného druhu nielen pláva, ale tiež sa oň veľmi aktívne stará. Pozorovali navyše len ďalšie dve kosatky, ktoré pravdepodobne pochádzali z rovnakej svorky ako Sædís. Žiadne ďalšie ale už nevideli, čo je zvláštne, pretože tieto inteligentné veľryby sa pohybujú väčšinou v skupinách.

Mrusczoková a jej kolegovia publikovali vo februári svoje výsledky v odbornom časopise Canadian Journal of Zoology ako prvý zdokumentovaný prípad, keď sa kosatka stará o mláďatá iného druhu.

ladova voda Čítajte aj Celebrity spievajú ódy na ľadové kúpele, vedecké ohlasy sú opatrné

Kým loď odplávala, pozorovali vedci kosatku a mláďa 21 minút. Za ten čas to vyzeralo, že kosatka sa o mláďa guľohlavca stará. Podľa Mrusczokovej samica Sædís prejavovala voči mláďaťu ochranárske a opatrovateľské správanie, ako by bola jeho skutočnou matkou.

Vedci sa obávajú, že tento príbeh nemá dobrý koniec – mláďa bolo v zlom stave a nepozorovali, že by ho Sædís dojčila. Je nepravdepodobné, že by to dokázala, pretože za deväť rokov, čo túto konkrétnu samicu vedci pozorujú, nemala žiadne mláďa. Možno kvôli vysokému veku, možno preto, že z nejakého dôvodu nemôže vytvárať mlieko. Ďalším náznakom, že mláďa neprežilo, je pozorovanie z roku 2022, kedy Sædís plávala oceánom sama.

Mrusczoková uviedla, že mláďa s najväčšou pravdepodobnosťou uhynulo. Stále ale netušia, ako sa obe zvieratá dali dokopy. Jedným z vysvetlení, ktoré štúdia ponúka, bolo, že kosatka narazila na osamelého strateného guľohlavca a prijala ho za svoje mláďa.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Zvieratá #vedci #výskum #človek #delfín #kosatka